Zeeslag op een bierflesje

Zeeslag op een bierflesje

[2006]  In een supermarkt in Engeland zag ik onlangs een fles bier die mijn aandacht trok. Niet vanwege de naam van het bier of vanwege de vorm van de fles, maar vanwege de tekst op het achteretiket.

“Adnams Broadside is a fine heart warming English beer. Rich in flavours of malt and hops. Savour with friends and serve with pride. Adnams Broadside commemorates the fierce Battle of Sole Bay fought against the Dutch Republic in 1672 off the Southwold coast.” stond er op het etiket. Dat prikkelt de nieuwsgierigheid. Oorlog met de Engelsen, zeeslagen, is dat niet de tijd van Michiel de Ruyter – onze Gouden Eeuw?

Een bezoekje aan internet leerde mij dat we in de zeventiende eeuw maar liefst drie oorlogen voerden met de Engelsen. Tijdens de derde oorlog spanden de Engelsen samen met de Fransen onder zonnekoning Lodewijk de Veertiende. Het plan was om de Nederlandse havens met een armada af te sluiten en zo de Republiek der Verenigde Nederlanden een vernietigende slag toe te brengen.

De Engels-Franse armada lag voor anker in Sole Bay, aan de oostkust van Engeland, toen admiraal Michiel de Ruyter ze met een vloot van 75 schepen in de haven verraste. Aan de zeeslag deden bijna tweehonderd schepen mee. De 75 Nederlandse schepen vochten tegen 93 Engelse en Franse. Eén van de Engelse vloten stond onderleiding van de Graaf van Sandwich. Eetliefhebbers komt deze naam niet onbekend voor. De achterkleinzoon van deze graaf gaf zijn naam aan de ‘sandwich’, de besmeerde dubbele boterham die wij nu ook nog kennen. De sandwich werd geboren omdat de graaf bij het eten schone vingers wilde houden voor het kaartspelen.

Aan het eind van de gevechten bleken 2.500 Engelsen en 450 Fransen gesneuveld, tegen 1.800 Nederlanders. De slag zelf eindigde in een gelijkspel, alhoewel je zou kunnen zeggen dat de Nederlanders wonnen. De plannen om de Nederlandse havens te blokkeren werden definitief in de ijskast gezet.

Wel bijzonder dat een Engelse brouwerij zijn bier opdraagt aan een zeeslag die geen glorieus einde kende. Waar blijft een Nederlands bier dat Michiel de Ruyter eert? Dat Adnams toch een bier aan deze strijd wijdt, komt omdat de zeeslag 200 jaar voor de oprichting voor de deur van de brouwerij plaatsvond. De Adnams brouwerij die het Broadside brouwt werd in 1872 gesticht in Southwold, aan de kust van de Sole Bay.

En het bier zelf, is dat inderdaad “rich in flavours of malt and hops”? Rijk aan smaak is het zeker, hoewel je dat niet direct door hebt. In eerste instantie komt het amberkleurige bier wat niet zo sterk over, ondanks de 6,3% alcohol die het bevat. Daarna breekt een branderig bittertje door. De hop is goed te proeven. Een wrange smaak blijft op je tong plakken. Het is een typisch Engels Bitter. Eigenlijk moet je dit bier in een Engelse Pub proeven, met kleffe regen die tegen de ramen gutst. Engels bier smaakt heerlijk op dat eiland, maar het verliest hier op het continent zijn charme.
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.