Drie Hoefijzers

Drie Hoefijzers

Drie Hoefijzers

[2018] In het kader van de Week van het Nederlands Bier organiseert het Stedelijk museum Breda een minitentoonstelling over bier in Breda. Centraal in de tentoonstelling staat het aloude merk De Drie Hoefijzers. Om te laten zien dat de biercultuur in Breda springlevend is, worden daaromheen drie nieuwe brouwerijen gepresenteerd: Big Belly Brewing, Brouwerij Bliksem en Brouwerij Frontaal. De geschiedenis van de Drie Hoefijzers gaat terug tot 1628, niet gek dus dat er een tentoonstelling aan te wijden is. En hoewel de geschiedenis boeiend genoeg is, komt die in de tentoonstelling nauwelijks aan bod.

In het midden van de vorig eeuw gold Drie Hoefijzers als een van de grootste brouwerijen van ons land. Precies vijftig jaar geleden werd ze echter overgenomen door een Engelse concurrent, Allied Breweries. Die brouwerij had de droom een wereldwijd biermerk te bouwen, zoals Coca Cola dat bij frisdranken is. De naam van het bier: Skol. Naast de Drie Hoefijzers vielen nog vier brouwerijen in handen van Allied, dat daarmee de grootste brouwerij van Nederland dreigde te worden. Dat was zeer tegen de zin van Heineken, dat binnen enkele weken besprekingen met de Amstel brouwerij afrondde en zijn Amsterdamse stadsgenoot overnam. De groeispurt van Heineken was begonnen, en niet Skol, maar Heineken werd uiteindelijk het meest verbreide biermerk ter wereld. De brouwerij in Breda kwam uiteindelijk in handen van AB-InBev, dat de vuren onder de ketels in 2004 doofde.

In datzelfde jaar kreeg café De Beyerd een licentie om Drie Hoefijzers Klassiek, dat sinds 1961 van de markt was verdwenen, opnieuw te brouwen. Niet alleen bleef de brouwcultuur in Breda op die manier behouden, ook werd het oude merk nieuw leven ingeblazen. En dat in één van de allerbeste biercafé’s van Nederland, meermalig winnaar van de Café Top 100. De Beyerd ligt naast het Stedelijk museum, dus het museumbezoek vind een bijna vanzelfsprekend vervolg bij de buurman.

Inmiddels kent de stad weer vier actieve brouwerijen en nog een aantal ‘koude’ brouwers, die hun bier elders laten maken. Een ontdekkingstocht langs de verschillende brouwerijen is zeker de moeite waard. Brouwerij Sint Joris, is net als De Beyerd gelieerd aan een café, De Boterhal in dit geval. Je moet er naar toe om het bier te kunnen proeven en dat is geen straf. Frontaal, in het noorden van de stad, heeft een eigen proeflokaal. De vierde brouwerij, Brouwerij Breda, is een productiebrouwerij die voor ‘koude’ brouwers, zoals Bliksem en Big Belly, bier brouwt. Wie een bier wil drinken ìn een brouwketel kan terecht in het oude brouwhuis van De Drie Hoefijzers, dat is omgebouwd tot grand café. Een deel van de tafeltjes staat letterlijk in de oude brouwketel. De inrichting is waanzinnig mooi gedaan. Overal zie je herinneringen aan het brouwerijverleden. De lekbak van de klaringskuip is omgebouwd tot een rij van 24 tapkranen waarmee je zelf je eigen bier kunt tappen. Opvallend is alleen dat er buiten Drie Hoefijzers er geen bier uit Breda uit de tap stroomt. Maar als je de biertocht tot hier volgehouden hebt, heb je die al aan de bron kunnen drinken.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.