Zilveren jubileum voor gouden koning

Zilveren jubileum voor gouden koning

[2010]  De koning viert zijn zilveren regeringsjubileum, hij is al 25 jaar soeverein aanwezig. De koning waar ik over spreek is de Bierkoning, de beste bierwinkel van Amsterdam. Misschien zelfs de beste bierwinkel van Nederland. In 1985, toen de gemiddelde consument zich nog nauwelijks realiseerde dat bier iets anders kan zijn dan goudgeel pils, begon Jos van Niele met de Bierkoning al met het verkopen van speciaal bieren. Let wel, er staat hier niet dat Jos van Niele als de bierkoning begonnen is met het verkopen van bier. Jos is de bescheidenheid zelve, en hijst liever de drank op het ereschavot, dan hemzelf.

En dat is misschien ook wel het succes achter de Bierkoning. Met een houding van doe maar gewoon dan doe je gek genoeg verkoopt de Bierkoning een steeds verder uitbreidende keuze aan buitengewone en steeds verrassende bieren. De offline winkel gevestigd in de Paleisstraat in het hartje van Amsterdam, een toepasselijke locatie voor een bedrijf dat zich met de titel “koning” tooit. Met uitzicht op het Paleis op de Dam, waar dat andere staatshoofd soms verblijft. Zo groot als het Paleis op de Dam is de winkel van de Bierkoning nog niet, maar gezien de groeiende belangstelling voor speciaalbier is dat slechts een kwestie van tijd.

Het jubileum van de Bierkoning werd vorige week in stijl gevierd. Maar liefst tien brouwerijen hebben speciaal eenmalig een bier gebrouwen dat in de Bierkoning te koop is. Tien bijzondere bieren. Het geeft aan wat voor een bijzondere plaats Jos Niele en zijn collega’s in het Nederlandse bierlandschap innemen. Amsterdamse brouwers als De Prael en ’t IJ eren hun stadsgenoot met respectievelijk een Pluim en een Speciale Vlo. Dit laatste is een koud gehopte versie van hun gewone vlo met maar liefst 9% alcohol. Brouwerij Emelisse uit Zeeland brouwde een Triple IPA met meer dan 10% alcohol. Andere brouwers houden het wat rustiger, hoewel de zwaardere en goedgehopte bieren duidelijk de boventoon voeren.

Niet ieder bier is om direct op te drinken. Gelukkig maar, want ik word nog graag lang herinnerd aan dit mooie jubileum. Brouwer Menno Olivier van de Molen raadt aan om zijn Hamer en Sikkel O.A. waarvan hij 459 grote flessen brouwde, minstens nog een week te bewaren – het bier blijft daarna nog vijf jaar op dronk.

Iedere dag waren er brouwers in de winkel aanwezig om hun bieren te presenteren en vragen van klanten te beantwoorden. De feestweek werd afgetrapt met een proeverij van bieren die op hout zijn gelagerd. Het lageren van bier in houten vaten is een trend geworden in de wereld van het speciaal bier. Vaak kiest de brouwer daarbij voor een vat dat eerder een andere drank heeft bevat als port, wijn, cognac of zelfs whisky. Als het goed gaat krijgt het bier de subtiele aroma’s van hout en de voorgaande drank mee. Zo ontstaan bijzonder complexe bieren die een feest zijn voor neus en smaakpapillen. Die bieren vind je niet bij lokale Albert Heijn. Gelukkig zijn ze wel te koop bij …… Juist, de Bierkoning.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.