Alsof engeltjes ….. (1)

Alsof engeltjes ….. (1)

[2010]  De feestmaand vraagt natuurlijk om feestelijke bieren. Bieren die niet alleen fantastisch smaken, maar er ook nog eens schitterend uitzien. En gelukkig zijn er onlangs twee bieren op de markt gekomen die dat helemaal waarmaken. Twee bieren met een prachtig verhaal, en gelimiteerde oplage: Duvel Tripel Hop en Infinium, het verbluffende resultaat van de samenwerking tussen de eerbiedwaardige brouwerij van Weihenstephan en het succesvolle Samuel Adams uit Amerika. De bieren zijn totaal verschillend van smaak. Wat ze bindt is de kwaliteit, de passie voor het brouwersambacht en de schitterende verpakking.

Dat Duvel Tripel Hop (opnieuw) te verkrijgen is, is te danken aan een weddenschap die Johan Madelijns, voorzitter van de Belgische bierliefhebbersvereniging Lambiekstoempers en Johan van Dijck, marketing manager van Duvel in maart van dit jaar sloten. Alleen al de naam Lambiekstoempers zou een verhaal waard zijn, maar dat komt later nog wel eens. Duvel heeft in 2007 eenmalig een brouwsel op de markt gebracht, dat de kracht en souplesse van de originele Duvel paart aan een flinke dosis edele hopsoorten. Een extreem exclusief bier, dat vrijwel niemand heeft kunnen proeven. Het was binnen enkele dagen uitverkocht. Maar de weinige gelukkigen die dit wel gegeven was, waren zo enthousiast dat dit bier een cultstatus kreeg. De Lambiekstoempers daagden Duvel uit dit bier nogmaals te brouwen. Waarop Van Dijck de weddenschap aanging dat wanneer de Lambiekstoempers voor augustus 2010 tienduizend handtekeningen zouden verzamelen, Duvel het bier nogmaals op de markt zou brengen. Binnen één maand was deze klip geklaard. Duvel hield woord en bracht het bier dit najaar opnieuw op de markt.

Voor het brouwen van Duvel Triple hop voegen de brouwers drie verschillende hopsoorten toe aan het bier: Saazer hop, Styrian Golding en Amarillo. Saazer hop geldt als een van de fijnste hopsoorten die een brouwer kan gebruiken. Saaz is genoemd naar het plaatsje Zatec in Bohemen, waar de hop oorspronkelijk vandaan komt. De allereerste pilsbrouwers ter wereld brachten hun bieren op smaak met Saazerhop. Ook voor de ‘gewone’ Duvel wordt Saazer hop gebruikt. Styrian Golding vindt zijn oorsprong in Slovenië. Ook dit is een subtiele aromahop, die zijn smaak vaak leent aan Engelse ales en Belgische speciaalbieren. Amarillo tenslotte is een krachtige, friskruidige hop van oorsprong uit de Verenigde Staten. Amarillo geeft bier een opwekkende bitterheid. Om het bier nog wat extra bite te geven, passen de brouwers van Duvel de zogenaamde dry-hopping toe. Normaal gesproken wordt hop tijdens het koken van het bier toegevoegd. Met dry-hopping zet de brouwer de hopgift voort tijdens de gisting. Daardoor blijft het aromatische karakter van de hop nog beter in het bier behouden.

Het bier komt op te markt in een prachtige donkere champagnefles met gouden letters. De fles is weer verpakt in een opvallende pyramidale cadeauverpakking. En een cadeau is het zeker. Alleen het uitpakken is een feest. Eerst scheur je de folie voorzichtig los. Dan fröbelen aan de draadjes om de bescherming rond de kurk weg te halen. Tenslotte draaien en trekken aan de kurk tot deze uit de fles omhoog begint te komen. Hopelijk knalt het bier er niet uit. “Pop” klinkt het, als een vrouwenzucht.

In de smaak maakt Duvel Triple Hop de belofte helemaal waar. Het is een krachtig bier, rond maar met een heerlijke bittere bite met steeds andere nuances van groene kruiden.

Tags:
, ,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.