Anchor Steam

Anchor Steam

[2017] Afgelopen najaar had ik de kans om op pelgrimstocht te gaan naar de plaats waar het eerste teken van de craft beer revolutie werd gegeven: San Francisco. Zoals de geschiedenis van de Amerikaanse revolutie in Boston zijn teaparty had, hebben bierrevolutionairen in San Francisco Anchor Steam.

Een halve eeuw geleden besluit Fritz Maytag, een telg uit een geslacht van rijke industriëlen, een oude zieltogende brouwerij over te nemen. Een brouwerij die zich, tegen de heersende conventies in, met smaakvol steam beer staande probeert te houden. Het is een tijd dat iedereen helgele lagers wil drinken.

Steam beer is een overblijfsel uit de tijd van de Californische goldrush. Goud- en gelukzoekers stromen naar de Sierra Nevada om legendarisch rijk te worden. Het is het echte Wilde Westen. Enkele Duitse emigranten zien wel handel in de dorst van deze gouddelvers. Uit hun thuisland hebben ze de kunst van het brouwen van ondergistende bieren meegenomen. Er is alleen één probleem: het klimaat in San Francisco is niet koud genoeg om ondergistend bier te brouwen. Koelmachines zijn nog niet uitgevonden. Brouwers moeten werken met wat moeder natuur wel kan bieden. Zo besluiten ze hun ondergist bij hogere temperatuur aan het werk te zetten in grote ondiepe gistkuipen. Het resulterende bier is dorstlessend en bleek uitstekend te smaken. Steam Beer was geboren. Vele andere brouwerijen in Californië volgen, maar geen van hen weet de drooglegging te overleven. Vandaar dat de Anchor brouwerij de soortnaam “steam” uiteindelijk als merk kan deponeren. Nu dat oude biertypen weer volop in de belangstelling staan, gebruiken andere brouwers de naam “California Common”.

Onder Maytag groeit de brouwerij steeds verder. In 1979 vindt deze zijn huidige onderkomen in een voormalige koffiebranderij aan de rand van de stad. Het is een statig fabrieksgebouw in de Amerikaanse Art Deco stijl van de jaren twintig. In die tijd zijn er nauwelijks kleine nieuwe brouwerinstallaties verkrijgbaar. Maytag kiest voor een koperen tweedehandsje uit Duitsland. Zowel het gebouw als de inrichting geven daardoor het gevoel dat de brouwerij veel ouder is dan uit 1979. Vergisting van het steam beer gebeurt nog steeds in grote open ondiepe kuipen, geheel volgens de traditie.

Na Steam Beer volgt een Porter en daarna in 1975 Liberty Ale, het eerste bier dat met dryhopping een extra bitterheid krijgt. De naam Liberty verwijst niet alleen naar de vrijheid van smaak, maar wordt vooral gekozen vanwege het jubileum van een tocht waarmee vrijheidsstrijder Paul Revere Amerikaanse revolutionairen waarschuwde voor de komst van Britse kolonisten. Liberty Ale is bij introductie legendarisch vanwege de hoge bitterheid. In deze tijd van IPA en dubbel IPA’s blijkt dat erg mee te vallen. Anchor Brewery is zijn tijd ver vooruit door oude bierstijlen in ere te herstellen. Maar haar liefde voor traditie blijkt niet eenvoudig in een tijd dat het niet op lijkt te kunnen qua gekkigheid in biersmaken. Anchor doet er wel een beetje aan mee, met een mango-witbier en een enkele bieren die op houten vaten uit de eigen distilleerderij rijpen, maar houdt vooral de vasthoudendheid aan traditie in ere. Een mooie paradox: de wegbereider van de craftbier revolutie is standvastig traditioneel. Maar ook Anchor kan niet spotten met de wetten van de economie. Deze zomer neemt het Japanse Sapporo Anchor over. Het is een nieuwe spannende ontwikkeling in de geschiedenis van deze brouwerij.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.