Bier in de Kaap

Bier in de Kaap

[2007] De geschiedenis van Europees bier in Zuid Afrika gaat terug tot 1652 toen Jan van Riebeeck in Kaapstad een pleisterplaats voor de VOC stichtte. In die tijd was bier een onmisbaar voedingsmiddel op schepen die van Nederland naar de Oost voeren. Tegen de tijd dat de schepen bij Kaap de Goede Hoop zeilden was de voorraad bier op en het was dus logisch om hier een haven te bouwen waar de schepen vers bier aan boord konden nemen.

Nog steeds zijn in Kaapstad verschillende brouwerijen te vinden. De Zuidafrikaanse brouwgigant SAB heeft een enorme brouwerij in de voorstad Newlands, die de markt voorziet van lagerbieren zoals Castle, Carling Black Label en ons eigen Amstel.

Maar de stad heeft meer te bieden. Focuspunt van de toeristische consumptiemaatschappij is de Victoria & Alfred Waterfront: een oude haven die is omgetoverd tot een bruisend winkelcentrum en uitgaansgelegenheid. En ik moet zeggen, het is smaakvol gedaan. Het Waterfront is thuisbasis van een van de eerste brouwerijen die in Zuid Afrika werd geopend als gevolg van de microbrouwerij revolutie. Mitchell’s Brewery was ook een van de eerste brouwerijen in het land, die niet behoorde tot SAB. Mitchell’s concentreert zich op bieren van een Engelse snit: ales, stouts en bitters.

Hoe klein ook, de brouwerij had succes en werd gekocht (en later weer verkocht) door SAB. Nog steeds bevindt Mitchell’s zich in een oude opslagloods op de V&A Waterfront. Er worden vier bieren gebrouwen. Bosuns Bitter met 3,4% alc, Forresters Lager, het krachtige Fishermens Ale en Raven Stout. De brouwerij brouwt alleen voor de eigen Schotse pub en het aangrenzende restaurant. De ale en stout kon ik helaas niet krijgen, vandaar dat ik besloot tot een lager bij mijn struisvogelburger. Het was een teleurstelling. Niet alleen was het bier lauw volgens de beste Britse traditie, het mist ook frisheid. Er zit een metalige smaak aan.

Gelukkig is er in het immense Waterfrontcomplex met tientallen barretjes en eettentjes genoeg ruimte voor een tweede brouwerij. De Duitse Paulanerbrouwerij heeft hier een microbrouwerij neergezet met de toepasselijke naam ‘Paulaner Brauhaus’. Alles is hier Duits. Bij de ingang staat een bord met ‘herzlich wilkommen’, uit de speakers klinkt hoempapamuziek en op het terras staan tafels met lange houten banken. En het meest opvallende is dat de bediening in Beierse dirndl-jurken rondloopt..

Het is een vreemd gezicht om een Afrikaanse rond te zien lopen in een jurk waarin je een pronte Beierse boerenvrouw verwacht. De Duitse brouwmeester brouwt drie bieren: een ongefilterde lager, een weisse en een ongefilterde dunkel. Je kunt drie proefglaasjes krijgen voor veertien rand (omgerekend 1,50 euro). Het zijn alle drie heerlijke bieren, uitzonderlijk zacht van smaak. De lager is een prima dorstlesser in de warme zomer van Kaapstad. De weisse heeft alle zachte zuren en het bananen en abrikozen aroma dat dit witbier zo aantrekkelijk kan maken. Ook het dunkles heeft dezelfde zachtheid, niet teveel koolzuur en een aangename wrangheid.

Gek eigenlijk. De brouwerijen van Kaapstad maken typisch Europees bier,  Duits of Engels. Alleen de blèrende televisie met beelden van een rugbywedstrijd doen je beseffen dat je in Zuid Afrika bent

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.