Bier uit donkere bossen

Bier uit donkere bossen

[2016] De nieuwe bierrevolutie drinkt door tot in alle hoeken en gaten van Europa. Ook op plaatsen waar je het niet direct zou verwachten worden bijzondere bieren gebrouwen. Natuurlijk de gebruikelijke hipsterbieren zoals pale ale, IPA, of stout  en klassiekers als weizen of tripel. Maar daarvoor hoef je niet op pad. Die vind je overal.

Gelukkig  komen er ook steeds meer bieren die iets laten proeven van het land waar ze vandaan komen. Dat vraagt soms behoorlijk wat creativiteit. Neem bijvoorbeeld Estland, het meest noordelijke van de drie Baltische staten, ooit behorend tot de Sovjet Unie. Een land met uitgestrekte bossen waar bijna geen brouwgerst wordt aangebouwd. Om die reden gebruiken brouwers, die met hun bierrecepten dicht bij huis willen blijven, royale hoeveelheden rogge. Vooral de donkere, rode rogge, die ook veel voor brood gebruikt wordt, is populair. Baltisch roggebrood is een kruising tussen het vochtige roggebrood zoals wij dat kennen en gewoon brood. Een traktatie met een stukje gezouten haring en een schijfje hardgekookt ei. De Estse roggebieren zijn de vloeibare evenknie van het brood. Roodbruin van kleur, droog en een aantrekkelijke ietwat kruidige smaak. Vrijwel iedere brouwer maakt een interpretatie van rukki olut, die stuk voor stuk mooie dorstlessers zijn. Een andere klassieker aan de Baltische kust is de Baltic Porter, een pikzwart koffiezoet bier met een behoorlijk alcoholgehalte. Prima voor de lange donkere winters.

Ook het omringende bos biedt inspiratie. Sauna session is een “sauna ervaring in een fles” zoals brouwerij Tanker vermeldt. Het is gebrouwen met berkenblaadjes. En als je weet dat veel Finnen en Esten hun bloedsomloop in de sauna stimuleren door zich te slaan met een bos berkentwijgjes, dan zou het wel eens niet ver naast de werkelijkheid kunnen zijn. Gelukkig is het bier niet zo warm. Een uitstekende dorstlesser, waarin de groene geur van verse blaadjes inderdaad herkenbaar is. Prima of je nu net uit de sauna komt of niet.

Brouwerij Ollenaut maakt met het bier Poro een zwaar winterbier zonder hop. Als kruiderij gebruikt brouwer Ilmar Räni twee soorten rendiermos. Je moet ervan houden, want het mos geeft het bier inderdaad een aroma van vochtige aarde. Poro heeft een licht zuurtje door de verschillende micro-organismen uit het mos die bij de vergisting een rol spelen. De naam Poro betekent rendier, maar het is ook de bijnaam van de hordes dorstige Finnen die ieder weekend de Estse hoofdstad Tallinn overstromen omdat het bier daar stukken goedkoper is dan thuis. Poro is een van de meest uitgesproken bieren van Ollenaut, dat zich nadrukkelijk specialiseert in bieren met een lokale signatuur, herkenbaar aan een grappig mannetje met bril.

Enn Parel van Pöhjala brouwerij haalt zijn inspiratie bij BrewDog uit Schotland. Zijn brouwer heeft er zelfs jarenlang gewerkt. Net als BrewDog maakt Pöhjala krachtige uitgesproken bieren, hipsterklassiekers met soms een lokale twist, zoals Berliner Weisse met kruisbes of porter met kers. Ook hier wordt lustig geëxperimenteerd. Het succes van Pöhjala is fenomenaal. De nieuwe brouwerij is pas drie jaar oud, maar is alweer te klein. Er wordt gewerkt aan een nieuwe brouwerij met een capaciteit van één miljoen liter, die in 2018 open moet gaan. Zestig procent van de bieren is bestemd voor export, ook naar Nederland waar Multibier enkele bieren importeert.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.