Biermuseum De Boom

Biermuseum De Boom

[2009]  Als kind had ik een boekje dat “de koe die in het water viel” heette. Ik was er dol op. Het verhaal gaat over de koe Hendrika, die zich in haar weiland verveelt en op een vlot de weide wereld in trekt. Zo komt ze terecht op de kaasmarkt in Alkmaar waar ze zich te goed doet aan de vrolijk gekleurde strohoedjes van de kaasdragers. Met wapperende linten en al verdwijnen die hoedjes tussen de malende kaken. Misschien is met dat boek mijn passie voor culinaire reizen begonnen.

Onlangs was ik zelf in Alkmaar en kon de kaasmarkt met eigen ogen aanschouwen. De kaasdragers dragen nog steeds vrolijk gekleurde strohoedjes met wapperende linten. Voor hordes toeristen sjouwen ze iedere vrijdag met de kazen naar de waag. Natuurlijk zijn er ook de blije kaasmeisjes met blosjes op hun wangen, die iedereen van de kaas laten proeven. Alkmaar staat niet voor niets bekend als kaasstad, en de gemeente is er trots op.

Veel minder bekend is dat Alkmaar ook naam kan maken als bierstad. Want je vindt er niet alleen een Kaasmuseum, ook het nationaal biermuseum De Boom is er gevestigd. Het museum is vernoemd naar de brouwerij die vroeger in het eeuwenoude pand zijn bieren brouwde. De Boom is één van de weinig plaatsen in Nederland waar de bezoeker aan de hand van historische mout- en brouwapparatuur uitleg kan krijgen over het maken van bier. Het laat zien hoe we onze volksdrank de laatste honderd jaar gemaakt en gedronken hebben. Een koperen brouwketel, een oude vatenvuller en een antieke handkar maken deel uit van de collectie. Daarnaast beschikt biermuseum De Boom over een uitgebreide verzameling verpakkingsmaterialen zoals flessen en vaten, drinkgerei en reclamemateriaal. Op videoschermen zijn oude reclamefilmpjes te zien. De Boom is een klassiek museum dat helemaal draait op vrijwilligers. Het komt het best tot zijn recht met tijdens een enthousiaste rondleiding. Pas dan komen de tentoongestelde voorwerpen echt tot leven.

Verzamelaars van bierartikelen doen er goed aan van tijd tot tijd een kijkje te nemen in de museumwinkel waar verschillende brouwerijen hun promotiemateriaal en glaswerk te koop aanbieden. Deze collectie is steeds wisselend en voor ieder artikel geldt: op  = op. Wie dorst heeft gekregen van al die brouwersspullen kan zelfs een fles Boombier kopen. Een kruidig bier dat door de Maasland brouwerij speciaal voor het museum gebrouwen is.

Wie niet houdt van lauw bier en niet kan wachten tot het bier gekoeld is, kan zijn bezoek afsluiten met een bezoek aan het proeflokaal onder in het museum. Het café beschikt over een ruime keuze aan bieren, zowel van de tap als ook van fles. Bieren die overigens prima te combineren zijn met een stukje Noordhollandse kaas. In het zonnetje op de terrasboot achter het museum, is dat een niet te versmaden combinatie. Een stuk beter dan een strohoed met wapperende linten.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.