Bierparel

Bierparel

[2011]  Trots als een pauw was de familie Arts afgelopen week. De bescheiden brouwersfamilie straalde bij de opening van De Bierparel, het ontvangstlokaal van hun Budelse Bierbrouwerij. Nu hebben Carine, Gerard en Harry Arts ook alle reden om trots te zijn. De Bierparel is één van de allermooiste bierlokaal in ons land, zo niet de mooiste. Een grote ronde bar onder een koperen bierketel domineert de ruimte. Links en rechts zijn nog twee halfronde barren onder hun koperen hoed om alle dertien bieren die de Budelse Bierbrouwerij brouwt voldoende ruimte te geven. Dat grote aantal verschillende bieren is uitzonderlijk in het Nederlandse bierlandschap.

De brouwerij heeft de gelegenheid aangegrepen om hun bedrijfsfilm in een nieuw jasje te steken. Heel gedurfd en met geen enkele andere te vergelijken. De film is zo retro dat hij weer helemaal eigentijds is. Het doet denken aan de animaties van Monthy Python uit de jaren tachtig. Heerlijk. Aan de hoofdbar kunnen bezoekers niet alleen bier bestellen, maar ook het Budels Bierspel spelen. Dat is een interactieve quiz die je bierkennis test. Spelers krijgen te proeven van hop en koriander, en leren wat de Budelse bieren zo speciaal maakt.

De Bierparel draait niet alleen om bier. Het heet niet voor niets een ontvangstlokaal. De Bierparel is een etalage van allerlei streekproducten, die de vrolijke naam streekparels hebben gekregen. De wat gesloten gemeente Budel (of Cranendonk voor de preciezen onder ons) opent zich als een oester om te laten zien en proeven wat voor een  moois er gemaakt wordt. De lokale bakker, slager, ze worden allemaal in het zonnetje gezet. Mijn voorkeur gaat natuurlijk wel uit naar die producten die wat bierigs hebben, zoals de chocolade bonbons met een zachte subiele vulling waarin Budels Kolos of Budels Zware Dobber verwerkt is. Verrukkelijk bij de koffie. Bij de lunch kies je voor een broodje met ham, gemarineerd in bier, terwijl later op de dag de bierballetjes bij een glas van je favoriete Budels bier goed smaken.

Het café heeft een paar ultra moderne tafels met touchscreen waarop je fietsroutes in de streek kunt uitstippelen. Je kunt zelfs opzoeken waar je je fietsen kunt huren en wat de beste pleisterplaatsen onderweg zijn. Natuurlijk doen de tafels ook de hele geschiedenis van de brouwerij uit de doeken – als je dat wilt. En je kunt er gewoon je glas bier op kwijt, dat is ook wel praktisch. Het knappe van de Bierparel is dat het op een natuurlijke manier de eeuwenoude brouwtraditie verbindt met de modernste snufjes. Je voelt overal dat de brouwtraditie van de familie Arts stevig wortelt in het verleden, maar dat de huidige, vierde, generatie ook naar de toekomst kijkt.

Een bezoek aan de Bierparel kan alleen op afspraak. Voor wie het bieronderzoek serieus wil oppakken: er stopt een streekbus voor de deur. Wie zich beperkt tot Budels Malt, of de koffie met bierbonbons, vindt ruime parkeergelegenheid in de buurt.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.