Brand bierbrouwwedstrijd session IPA

Brand bierbrouwwedstrijd session IPA

[2017] Dit weekend ging de Week van het Nederlandse Bier van start. Eén van de bijzondere evenementen van die Week is de finale van de Brand Bierbrouwwedstrijd. In samenwerking met bierconsumentenvereniging PINT nodigt bierbrouwer Brand thuisbrouwers uit om een bepaald biertype te brouwen. Het winnende bier wordt vervolgens door Brand op commerciële schaal gebrouwen en op de markt gezet. Het is een unieke samenwerking van consumenten, de kleinste en grootste brouwer (Brand is een dochterbedrijf van Heineken).

Dit jaar werden de thuisbrouwers uitgedaagd om een session IPA te brouwen. Geen gemakkelijk bier omdat het enerzijds weinig alcohol bevat, maar aan de andere kant wel voldoende body moet hebben om tegenwicht te bieden aan de exotische hoparoma’s die het bier domineren. Juryvoorzitter Derek Walsh noemt het feitelijk een moderne variant van de Engelse Bitter. Zo had ik het nog nooit bekeken, maar hij heeft wel gelijk.

De wedstrijd is een bijna militaire operatie. In totaal waren er 287 aanmeldingen, een absoluut record. De deelnemers krijgen ieder een krat met geëtiketteerde en genummerde flesjes om het bier in op te sturen. Zo zien alle flessen er identiek uit en kan de jury onbevooroordeeld proeven. Voordat het zover is, worden bieren eerst in het laboratorium geanalyseerd op de wedstrijdvoorwaarden. Juryvoorzitter Derek heeft samen met Brand strenge eisen opgesteld waar het bier aan moet voldoen. Het alcoholpercentage mag niet hoger zijn dan 4,5% en ook voor bitterheid en kleur gelden strenge limieten. In totaal besluiten 258 brouwers hun bier in te sturen, waarvan er 207 uiteindelijk door de eerste screening komen. Er is geen brouwwedstrijd ter wereld waarbij er vooraf zo goed op kwaliteit getest wordt. In april proeft een jury van 21 bierkenners alle toegelaten bieren. In drie ronden worden de bokken van de geiten gescheiden.

Uiteindelijk blijven er tien voortreffelijke finalisten over die in het eerste weekend van de Week van het Nederlandse bier door de eindjury beoordeeld worden. Bij afwezigheid van Derek Walsh mocht ik de jury voorzitten. Wat een feest. Het Haagse theater Diligentia stroomt vol met honderden thuisbrouwers en hun familie. Het lijkt wel een reünie, want Brand organiseert de wedstrijd al voor de zesde keer. Grote banners geven aan dat de nieuwe etiketkleur van het bier roze zal zijn. Even wennen, maar wel zomers en passend bij een session IPA. Terwijl de jury proeft, is er voor de thuisbrouwers een uitgebreid programma met lezingen van smaakprofessor Peter Klosse en een Gentse hopprofessor.

De uiteindelijke winnaar blijkt een verrassing, of misschien ook niet. Voor de tweede keer wint Jeroen Free. Een unicum. Voor het eerst wint iemand voor de tweede keer deze wedstrijd. Ook de Brand IPA is van zijn hand. Jeroen blijkt een tovenaar met hop te zijn. Zijn session IPA is perfect in balans met weelderige exotische aroma’s van geel fruit en overrijpe mandarijntjes. Een aangename bitterheid maakt het bier dorstlessend en goed doordrinkbaar. Ik kan er niet op wachten om het bier komend jaar op de schappen te zien. Wat betreft Jeroen: ik hoorde al fluisteren dat als hij een derde keer wint, dat Brand hem dan een contract zal aanbieden.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.