Brewing up a business

Brewing up a business

[2018] Afgelopen week organiseerde StiBON Bieropleidingen op de TU Delft voor het eerst een echte masterclass. Het onderwerp blijft nog wel eens onderbelicht: hoe verdien je eigenlijk geld met een brouwerij? Omdat de bedrijfskundige aspecten geregeld ondersneeuwen bij de passie voor bier, leek het StiBON een goed idee om dit onderwerp in een masterclass aan de orde te stellen.

De masterclass werd verzorgd door Sam Holloway. Sam is assistant professor aan de University of Portland en specialiseert zich in de bedrijfskundige aspecten van craftbrouwerijen. Hij weet waar hij over spreekt, want hij is zelf mede-eigenaar van Oakshire brewery in Eugene (Oregon). Daarnaast heeft hij een on-line platform opgezet om kennis uit te wisselen over het runnen van kleine brouwerijen. Het platform heeft de mooie naam “Crafting a Strategy” gekregen. Deze maanden is hij ‘visiting professor’ aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het gaf StiBON een mooie kans om Sam ook in Nederland te laten spreken.

De meeste managementstrategieën die ontwikkeld zijn, zijn nuttig voor als je een groot bedrijf bent of dat wilt worden. Maar een strategie om groot te groeien is een heilloze weg voor craftbrewers, aldus Sam. Giganten als ABInBev en Heineken zijn al zo dominant, dat ze met hun eigen wapens niet meer te bestrijden zijn. Bovendien, een grote overname activiteit binnen een sector geeft aan dat het businessmodel aan het eind van zijn levenscyclus is. Door velen wordt er dan ook met belangstelling gekeken wat de toekomst is van ABInBev, dat door overnames en bezuinigingen steeds een stap groter gegroeid is, totdat het nu een kwart van de hele biermarkt beheerst. Dat soort bedrijven streeft naar maximale efficiëntie.

Craftbrouwers zouden moeten streven naar minimale efficiëntie, ‘minimal sustainable efficiency’ om precies te zijn. Blijf klein en lokaal is het devies. De grootste vernieuwingen ontstaan immers juist door fragmentatie en disruptie, aldus Sam. Het deed me denken aan een quote van Harry Lime in één van mijn favoriete klassieke films, The Third Man. “In Italy for thirty years, under the Borgias they had warfare, teror, murder bloodshed – but they produced Michelangelo, Leonardo da Vinci and the Renaissance. In Switzerland they had brotherly love, 500 years of democracy and peace, and what did they produce? The cuckoo clock.” Disruptie is precies datgene waar craftbrewers goed in zijn. Disruptie ontstaat wanneer consumenten een minder goed geproduceerd lokaal product prefereren boven een kwalitatief beter geproduceerd industrieel product.

Door klein te blijven heb je beter contact met de consument. Dat contact zorgt voor loyaliteit. Bovendien zorgen korte lijnen ervoor dat je kunt zorgen dat distributiekosten minimaal blijven, waardoor de verkoopprijs bescheiden kan blijven. Een brouwerij met een eigen proeflokaal is ideale manier om klein en succesvol be blijven. Maar de consument is wel wispelturig, geeft Sam toe. Want hij blijft voorlopig nog op zoek naar steeds weer nieuwe belevenissen. Een brouwerij van acht jaar oud is dan al snel ‘saai’. Een manier om vernieuwing te brengen is door samen met een craftbrouwerij ver weg afspraken te maken om elkaars bier lokaal te brouwen, zodat het altijd vers is.

Wie Sam nog wil horen spreken kan onder andere terecht op het het Brewers of Europe Forum ‘Beer and Beyond’ op 7 en 8 juni in Brussel.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.