Brussel

Brussel

[2015] Voor de hoofdstad van het bierland dat België is, heeft Brussel buitengewoon weinig brouwerijen. In totaal vier, waarvan er twee pas dit jaar zijn gaan brouwen en een andere pas een paar jaar geleden. Niet dat Brussel altijd zo karig bedeeld was, maar met de concentratie van de Belgische bierindustrie sloot de ene brouwerij na de andere de deuren. In één ervan kun je tegenwoordig slapen: hotel Meininger is gevestigd in de gebouwen van de voormalige Belle Vue brouwerij.

De nieuwste parel aan het Brusselse bierfirmament draagt de prozaïsche naam Brussels Beer Project. De naam verraadt al direct dat dit geen traditionele Belgische brouwerij is. Het geesteskind van Sébastian Morvan en Olivier de Brauwere kwam tot stand dankzij diverse succesvolle crowdfundingsacties. Bij een van de acties (die ik helaas gemist heb) is het rendement op een inleg van € 160 je leven lang twaalf flessen bier per jaar – op te halen aan de brouwerij. Een benadering die nog wel wat discussies met de belastingdienst opleverde. Het publiek wordt ook heel nadrukkelijk ingezet bij de keuze welk bier te brouwen. Telkens worden vier proefbrouwsels voorgesteld waarvan er eentje in het assortiment wordt opgenomen. En het publiek kiest allesbehalve voor de Belgische klassiekers. Zo is Delta een blonde IPA met mooie bittere citrustonen van Amerikaanse hop. Een tweede bier is Grosse Bertha, een witbier met de turbo erop en extra op smaak gebracht met hop uit de nieuwe wereld.

Brouwerij de la Senne is ook zo’n nieuwerwetse brouwerij die in enkele jaren de harten van bierliefhebbers heeft veroverd. De brouwerij is vernoemd naar het riviertje Zenne, dat door Brussel stroomt. In de vallei van de Zenne wordt de enige Geuze-Lambiek gebrouwen. Maar anders dan je zou verwachten zijn de bieren van de Sennebrouwerij in een hele andere traditie geworteld. Yvan de Baets en Bernard Leboucq zijn pioniers van een nieuwe Belgische biercultuur, waarbij een belangrijk plaats voor hopbitters is ingeruimd. Een rol die niet door iedereen in dank werd afgenomen. De brouwerij staat bekend om heerlijk doordrinkbare en niet te zware bieren met een prettige hopbitterheid, zoals Taras Boulba met 4,5% alcohol en Zinnebir met 6% alcohol.

Waar het Brussels Beer Project en De la Senne het nogal grootschalig aanpakken, kiest microbrouwerij En Stoemelings juist voor een kleine en echt lokale benadering. De brouwerij, die pas deze zomer open ging produceert één bier, de curieuse neus, een amberkleurige tripel.

Brouwerij Cantillon is pas echt het andere uiterste. Deze geuzebrouwerij in het hartje van de wijk Anderlecht is traditioneler dan traditioneel. Bij een bezoek moet je je steeds in de arm knijpen. Ben ik hier echt in een werkende brouwerij? Is het niet stiekem een brouwerijmuseum? De beslagkuip, de brouwketel, het is allemaal vele decennia oud, uit de tijd dat de grootvader van Jean Van Roy de brouwerij oprichtte. En zo ziet het er ook uit. Hoewel het er allemaal wat schoner is dan een paar jaar geleden, vind je nog steeds spinnenwebben in hoekjes en gaatjes. Essentieel voor een geuzebrouwerij die afhankelijk is van spontane gisting met microben uit de omgevingslucht. Ondanks de traditie is Cantillon niet bang voor experimenten. Deze lieveling van beergeeks van over de hele wereld maakt traditionele geuzes maar ook met toevoegingen van druivensap of abrikozen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.