Corev

Corev

[2019] Het Franse schiereiland Bretagne en hertogdom Cornwall, in het uiterste zuidwesten van Engeland, hebben nogal wat gemeen. Ze liggen niet ver van elkaar aan weerszijden van het Kanaal. Het eiland heet niets voor niets Groot Bretagne, hoewel je alleen in Cornwall iets van die Bretonse verwantschap terugvindt. Cornwall doet zelf niet veel met z’n Keltische wortels. Het land maakt dan ook al eeuwen lang deel uit van het koninkrijk. De hertog van Cornwall is niemand minder dan de kroonprins zelf. Prins Charles verkrijgt een groot deel van zijn inkomen door de pacht die hij in Cornwell heft. Bretagne speelt veel meer met haar Keltische achtergrond, omdat het zich zo kan afzetten tegen de Franse cultuur die het gebied zo lang domineert. Zowel in Cornwall als Bretagne zijn de nationale dranken cider en bier. En het lokale woord voor bier ‘corev’ wordt aan beide kanten van het kanaal in leven gehouden, zij het op een totaal verschillende manier.

Brouwerij St Austell, een familiebrouwerij die al sinds 1851 in de gelijknamige havenplaats gevestigd is. Het is een van de weinige familiebrouwerijen die de roerige Britse biergeschiedenis heeft overleefd. Veel andere brouwerijen zijn inmiddels overgenomen door buitenlandse giganten. De brouwerij brengt verschillende Engelse ales op de markt, waarvan ‘Tribute’ de bekendste is, en vers van het vat geweldig smaakt. De IPA’s ‘Proper Job’ en ‘Big Job’ doen hun naam eer aan. ‘Big Job’ is een double IPA met een on-Engels alcoholgehalte van 7,2%. Een prima bier voor als het weer een stormt aan de Atlantische kust. Het is opvallend dat het minst Britse bier uit hun gamma juist de meest regionale naam gekregen heeft: Korev. Korev is een licht en toegankelijk pils, gebrouwen met een deel maïs. Waar Big Job past bij windkracht 12 waarbij de golven op de rotsen kapotslaan, is Korev het bier voor op een warme zomersdag op het strand. Prima, eigentijds maar verder niet zo spannend. En zeker niet historisch of Keltisch.

De Bretonse brouwerij Coreff was in 1985 de eerste nieuwe Franse brouwerij in vijftig jaar, de voorloper van de bierrevolutie in Frankrijk. De beide oprichters hebben hun opleiding gekregen in de Ringwood brouwerij in Groot Brittanië, zelf een van de eerste microbrouwerijen in dat land. Met die achtergrond, en het feit dat er geen echte Franse biercultuur bestond legden Christian Blanchard en Jean François Malgorn zich toe op bieren in de beste Britse ale traditie. Dat ze hiermee ook nog eens de Keltische eigenheid van Bretagne kunnen onderstrepen komt alleen maar goed uit. Op die manier heeft Frankrijk zich door drie grote bierculturen laten beïnvloeden: het noorden met zijn bieren die aan België doen denken, de Elzas in het oosten met zijn Duitse pilseners zoals Kronenbourg en Bretagne in het westen met zijn ales van Engelse snit. Inmiddels is de brouwerij in handen van Michel Breton, die een uitgebreid gamma brouwt van de klassieke Franse drieslag blonde, brune en ambrée via een niet te missen witbier tot een stout, IPA en een zwaarder bier met 6,5% alcohol dat genoemd is naar het zwaard van de mythische koning Arthur uit Cornwall: Excalibur.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.