De geboorte van een Goliath

De geboorte van een Goliath

[2008]  Deze week zijn we getuige van een bijzonder moment. De Goliath van de bierwereld is geboren. De overname van de grootste Amerikaanse bierbrouwerij Anheuser-Busch door de Braziliaans/Belgische biergigant InBev creëert een bedrijf dat ongeveer een kwart van de wereldbiermarkt in handen heeft. De consolidatie in de brouwerijsector beleeft daarmee een nieuw hoogtepunt.

Alles aan deze overname is groot. Allereerst het overname bedrag: InBev betaalt voor Anheuser-Busch zo’n 52.000.000.000 dollar. Met de lage dollarkoers van het moment komt dat neer op een dikke 32.800 miljoen euro. Om het in perspectief te plaatsen: dat overnamebedrag is ruim drie keer zo hoog als het bedrag dat Heineken en Carlsberg samen eerder dit jaar op tafel legden om de marktleider in Rusland en Engeland, Scottish & Newcastle, over te nemen en maar liefst veertig keer het bedrag dat de brouwgigant SABMiller afgelopen november over had voor Grolsch.

Anheuser-Busch

Zowel Anheuser-Busch als InBev waren al grootmachten in de bierwereld. Tot 2004 was Anheuser Busch onbetwist de grootste brouwer ter wereld. Zij verdiende die titel doordat ze met de biermerken Budweiser, Bud Light en Busch de markt in de Verenigde Staten domineert, met een marktaandeel van meer dan 50%. Door de ijzersterke positie op die gigantische thuismarkt leek hun plaats op de wereldranglijst onaantastbaar. Maar de comfortabele positie thuis bleek ook nadelen te hebben. Het lukte de Amerikanen niet om buiten de thuismarkt een dominante positie op te bouwen. Alleen in China wist het bedrijf potten te breken. Het vlaggenschip Budweiser bleek voor veel consumenten buiten de Verenigde Staten te smaakloos. Bovendien moet Anheuser Busch in iedere markt knokken voor de rechten op de naam Budweiser. De Tsjechische staatsbrouwerij Budvar, waarvan de naam op z’n Duits Budweiser is, maakt eveneens aanspraak op die naam. Een onafzienlijke rij rechtszaken is het gevolg.

InBev

De nummer één positie raakte Anheuser-Busch kwijt toen in 2004 het Belgische Interbrew fuseerde met het Braziliaanse Ambev. Het was het begin van een ongekende consolidatieslag in de biersector. Interbrew bracht de merken Stella Artois, Jupiler, Hoegaarden en Leffe in. AmBev had in Brazilië een onaantastbare positie met de merken Skol en Brahma. Meer dan tweederde van de lokale markt is in de handen van deze gigant. In de periode daarna ging InBev door met kralen rijgen: vooral in Oost Europa, Azië en Zuid Amerika werden aan de lopende band brouwerijen overgenomen.

Of we op de Nederlandse markt veel van de fusie zullen merken is de vraag. InBev is, na het afbouwen van het merk Oranjeboom, vooral bekend van de Nederlandse merken Hertog Jan en Dommelsch en van het Belgische Jupiler, Hoegaarden en Leffe. Waarschijnlijk zal Budweiser naar voren geschoven worden als hip alternatief voor de moderne bierdrinker. Maar na het drama van de introductie van Brahma op de Nederlandse markt, weet men dat zelfs voor giganten succes niet gegarandeerd is.

Voor Heineken is de situatie spannender. Op de belangrijke Amerikaanse markt beschikt de marktleider Anheuser-Busch ineens over een rijke portefeuille met importmerken. Dankzij een hoge marge is die markt voor importbieren bijzonder lucratief. De nieuwe combinatie beschikt dankzij het merk Beck’s uit Duitsland over een bier dat qua uitstraling als alternatief voor Heineken in de markt gezet kan worden.  Met de distributiekracht van Anheuser-Busch kan dat voor Neerlands trots nog een spannende tijd worden.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.