De mooiste etalage van het jaar

Bock in de etalage

De mooiste etalage van het jaar

[2011]  De mooiste etalage staat op dit moment in Maastricht. Dat is toch al een stad waarvan het geen straf is om die te bezoeken. De Maas deelt de stad majesteitelijk doormidden. Aan de oever staan de gebouwen van wat ooit de Ridderbrouwerij was, nu niet meer dan een appartementencomplex. Mensen op straat kleden zich nog om gezien te worden.  De eeuwenoude Sint Servaasbrug verbindt het stadsdeel Wyck (waar de Wieckse Witte naar vernoemd is) met het centrum.

Aan het andere einde van die brug, met zicht op de Ridderbrouwerij, ligt mijn favoriete etalage van het moment. Heel slim richt de Society Shop telkens één of twee etalages in, in samenwerking met een lokale ondernemer uit een hele andere branche. In de zomermaanden was dat de plaatselijke sportschool. Een onderwerp dat me minder aantrekt. Maar sinds half oktober staat de etalage in het teken van het bockbier. In samenwerking met de uitbater van café ‘t Pothuiske is gekozen voor de bockbieren van de vier regionale familiebrouwerijen. Briljant. Voor veel mannen is het kopen van nieuwe kleren niet de grootste hobby. Maar wanneer je langs een etalage vol bockbier flaneert, huppel je vrolijk de winkel binnen. Helemaal als je weet dat je tijdens het passen van overhemd of broek misschien ook wel een koel glas bockbier aangeboden krijgt. Bier en mannenkleding, nooit aan gedacht, maar het is een natuurlijke combinatie. Nu begrijp ik pas waarom de mannen in Maastricht er zo goed verzorgd bij lopen.

Wie van het shoppen serieuze dorst gekregen heeft, is van harte welkom bij ’t Pothuiske, een ABT café, dat naast de Society Shop ligt. Als lid van de Alliantie van Biertapperijen heeft ’t Pothuiske een enorme keuze aan bieren. Speciaal vanwege de etalage van de buurman zitten daar tenminste twee bockbieren van de regionale familiebrouwerijen bij. Steeds wisselend, want kroeg- en winkelbezoek moet gestimuleerd worden.

Van heel andere orde is de winkel die het Italiaanse biermerk Peroni in de PC Hooftstraat heeft ingericht. Een hippe winkel waar je het bier kunt beleven, maar niet kunt drinken. Een non-shop noemt de brouwer het zelf in een persbericht. Het gaat om stijliconen en uitstraling. Kijken mag met de oogjes, maar niet met de handen. Drinken is al helemaal uit den boze. Hoe kom je er op. Durft de brouwer het niet aan om het bier te laten proeven? Is de smaak als van een roestige Fiat Croma, en uitsluitend geschikt om copieuze hoeveelheden pasta mee te verteren? Peroni volgt daarmee het voorbeeld van Heineken, die met Heineken The City ook al een winkel opende waar geen bier te krijgen is (of alleen in übercoole flesjes). Maar anders dan bij Peroni is bij Heineken tenminste nog wat merchandise te krijgen, soms zelfs best grappig. Inmiddels rijd ik ook rond met een Heinekenboodschappenkrat op m’n fiets.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.