Dommelsch

Dommelsch

[2019] De bierrevolutie van de afgelopen twintig jaar lijkt wel zijn eigen tegenstroom te ontwikkelen. De tegenstroom van no nonsense, van ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ bieren. In de VS zag ik enkele jaren geleden al de opkomst van Pabst Blue Ribbon. Een pils voor de gewone man, dat ineens ongekend hip werd. In Nederland zou Bavaria die rol kunnen vervullen, maar dat doet ze niet.

Het is die andere pilsbrouwerij uit Brabant, de Dommelsche bierbrouwerij, die de handschoen oppakt. Misschien komt dat omdat het moederconcern van Dommelsch, bierbrouwerij AB InBev, de ontwikkeling in VS interessant genoeg vindt om ook hier uit te rollen. Het merk is opgefrist en wordt weer stevig op de kaart gezet. Maar wel no nonsense. Er is pils en er is 0.0, en dat is het. Net als Pabst Blue Ribbon, heeft ook Dommelsch een lange en trotse geschiedenis. Met het stichtingsjaar 1744 is het zelfs één van de oudste brouwerijen van ons land. Het 275 jarig bestaan werd afgelopen maand gevierd met gratis 0.0 voor het hele dorp.

Een andere parallel is dat het merk jarenlang een beetje onder de radar heeft gezweefd. Het was er wel, maar veel liefde en ondersteuning scheen het niet te krijgen. Heel lang leek het erop dat Dommelsch het lot van Oranjeboom zou volgen. Waar Oranjeboom uitgefaseerd werd ten gunste van Dommelsch, leek Dommelsch op haar beurt het af te moeten leggen tegen Jupiler aan de ene kant en Hertog Jan aan de andere kant, die immers ook tot AB InBev behoren. De logica van veel topmanagers van grote levensmiddelenconcerns leek jarenlang te zijn dat je het aantal merken moet beperken om de winsten te kunnen maximaliseren. Op de één of andere manier wist Dommelsch de genadeklap steeds te ontlopen. Door een te loyale aanhang, of doordat de managers het als een nuttige pion zagen in het spel om het marktaandeel, wie zal het zeggen. Maar het kan zo maar zijn dat het ook komt doordat de Dommelsche brouwerij behoort tot één van de best presterende brouwlocaties van AB InBev wereldwijd.

Onlangs mocht ik een bezoek brengen aan de brouwerij in Dommelen. Ik was onder de indruk van de trots en de daadkracht van alle medewerkers die ik er sprak. Men heeft duidelijk niet geleden onder de jaren van verminderde aandacht. Bij aankomst blijkt de straat voor de brouwerij afgesloten. Een grote kraan tilt gloednieuwe apparatuur door het dak de brouwerij in. In deze brouwerij wordt groots geïnvesteerd, zoveel is wel duidelijk. De dagelijkse leiding van de brouwerij is in handen van Lieselotte Kruf, een jonge energieke vrouw die nog niet geboren was toen sommige van haar collega’s al in dienst traden bij de brouwerij. Het toont het DNA van AB InBev aan, om werknemers op jonge leeftijd veel verantwoordelijkheid te geven. Maar ook dat er een hechte gemeenschap is, waarbij mensen van vader op zoon (of dochter) bij de brouwerij werkzaam zijn. De brouwerij brouwt niet alleen Dommelsch, maar ook andere bieren voor het moederbedrijf. Bovendien is het de enige plaats ter wereldwaar de vaatjes voor de PerfectDraft thuistap afgevuld kunnen worden. Dat de brouwerij al jaren lang het vertrouwen geniet om dat te mogen doen, is een er een bewijs van hoe goed de brouwerij in Dommelen het doet.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.