
22 jul Drie keer is scheepsrecht?
[2021] De abdij van Tre Fontane bevindt zich op gewijde grond. Letterlijk. Want het is hier dat volgens de overlevering de apostel Paulus door keizer Nero onthoofd werd. Zijn hoofd stuiterde nog twee keer voordat het tot rust kwam en op iedere plek waar zijn hoofd de grond raakte, ontsproot een bron. Vandaar de naam van de abdij: Tre Fontane. Sinds 2015 brouwt het eeuwenoude klooster ook bier. Of dat bier ook echt gebrouwen wordt met het water uit één van de drie bronnen betwijfel ik. Rond de bronnen verrees al snel een kerk. Omdat Tre Fontane ial eeuwenlang een trappistenklooster is, is het bier een erkend trappistenbier, één van de elf erkende en de op één na nieuwste.
De trappistenbrouwerij van Tre Fontane is in meerdere opzichten een bijzondere. Zo is het de enige Italiaanse trappistenbrouwerij. Het eerste bier wat men brouwde is een tripel met eucalyptus. Een combinatie waar een brouwer uit een traditioneel bierland niet aan zou durven beginnen, maar die wonderwel uitpakt. Italianen zijn nu eenmaal meesters van de smaak en de tripel van Tre Fontane bewijst het. De eucalyptus is emblematisch voor Tre Fontane. De abdij ligt in een moerasachtig gebied, waar men veel last van muskieten heeft. Eucalyptusbomen nemen veel vocht op en bestrijden zo de muggen.
Ooit kreeg ik te horen dat het bier zich uitstekend laat combineren met oesters. Dat was niet aan dovemans oren gericht. In Yerseke deed ik veldonderzoek. Uit Ierland kende ik al de gewoonte om Guinness, of om het welke droge stout bij oesters te drinken. Maar ik kan bevestigen: ook Tre Fontane Tripel met oesters is een fantastische combinatie, juist door de vervreemdende smaak van eucalyptus. De combinatie is helemaal geweldig als je voor Zeeuwse Platte kiest. Als stout en oester het voortje is, dan is Tre Fontane met oester het hoofdgerecht.
Het nieuwste bier van Tre Fontane is Sinergia 21. Sinergia is wat wij een collab zouden noemen, een samenwerking tussen verschillende brouwerijen. Onder crafbrouwerijen komt het verschijnsel veel voor, maar onder trappistenbrouwerijen is het tamelijk uniek. Sterker nog, het enige andere voorbeeld dat ik ken is de Sinergia 19, eveneens van Tre Fontane. Was het bier in 2019 nog een IPA gebrouwen in samenwerking met de Amerikaanse trappistenbrouwerij van Spencer, dit keer kiezen de Italianen voor een meer traditioneel biertype: een dubbel. Een driedubbel zelfs, want het bier is gebrouwen in samenwerking met de trappistenbrouwerijen van Westmalle en Rochefort. Waar de samenwerking precies uit bestond, vertelt het verhaal niet. Toepasselijk vond ik het wel. Dat drie trappistenbrouwerijen de handen ineenslaan om één bier te brouwen, ik moest denken aan de drie bronnen van de abdij. Maar nu zijn de bronnen Westmalle, Rochefort en Tre Fontane zelf. Natuurlijk vraagt het bier om een kleine proeverij van de drie bieren: Westmalle Dubbel, Rochefort 8 en Tre Fontane Sinergia 21. Is de laatste inderdaad een cumulatie van brouwkennis. Om de clou maar direct te verklappen: nee. Het bier doet leger aan dan de Belgische grootheden, de kruidigheid van Westmalle ontbreekt, de rondheid van Rochefort. De jarenlange ervaring opgedaan in de Belgische kloosters, laat zich niet zomaar transponeren in Rome. Misschien als ze een blaadje eucalyptus zouden toevoegen….
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.