Drooggelegd

Drooggelegd

[2020] Vandaag, 17 januari 2020, is het precies honderd jaar geleden dat in de Verenigde Staten de Volstead Act van kracht werd. Die naam zegt je misschien niet zo veel, maar het is de wet die de prohibition vastlegt, de totale drooglegging van het land. Productie en verkoop van alcoholhoudende dranken is volledig verboden. De drooglegging heeft een lange aanloop. Al sinds het einde van de negentiende eeuw zijn er veel organisaties die proberen alcohol uit het dagelijks leven te weren. Vaak hebben deze een religieuze inslag en altijd proberen ze goed te doen voor de arme medemens. In de Eerste Wereldoorlog komt er een argument bij. Veel brouwmeesters zijn van Duitse afkomst en Duitsland is de vijand. Deze coalitie wordt bierbrouwers en bierdrinkers te veel. Heel het land komt droog te liggen.

Hoewel goedbedoeld, wordt prohibition een monumentale mislukking. De bevolking wordt er niet gezonder op en vlucht in illegale drank van dubieuze kwaliteit. Honderden brouwerijen in het hele land sluiten de deuren, zonder dat er een alternatief komt.

Dat alternatief komt er toch, maar anders dan de overheid bedoelt. De onderwereld verdient een fortuin met de verkoop van illegale stooksels. Alleen al in New York zijn meer dan 20.000 illegale kroegen. Door het boek en de film The Untouchablesis vooral de strijd tegen de maffia in Chicago beroemd. Gangsters als Torrio en Al Capone krijgen de hele brouwindustrie in Chicago onder controle. Eerst is het nog mogelijk om door omkoping gewoon bier te brouwen in brouwerijen, die volgens de vergunning alleen ‘near beer’ produceren – bier zonder alcohol. Dat is niet heel moeilijk: near beer wordt gemaakt door de alcohol uit echt bier te verdampen. Als je die laatste stap achterwege laat, heb je gewoon bier. Het is gouden handel. Illegaal bier is goedkoper te produceren terwijl de gangsters per vat de hoofdprijs kunnen vangen. Ook in chicago vind je in de hele stad ‘speakeasies’, illegale drinkholen.

Halverwege de drooglegging wordt de strijd tegen corruptie opgevoerd. Er ontstaan illegale brouwerijen in verlaten fabriekspanden. Bovendien verzinnen de gangsters een nieuwe truc. Ze spuiten pure alcohol met een injectienaald in vaten near beer. Het is misschien niet zo lekker als vers gebrouwen bier, maar gewild is het wel. De eigenaren van Budweiser verdienen grof geld door moutextract aan Al Capone te verkopen, waardoor het voor hem nog veel simpeler is om bier te brouwen. De hele stad komt onder de invloed van de onderwereld totdat Eliott Ness en zijn mannen eindelijk ingrijpen. Zie verder The Untouchables.

Na dertien jaar besluit de overheid terug te keren op haar schreden. De Grote Depressie beheerst het land. De werkgelegenheid en belastingsinkomsten uit het brouwen en verkopen van bier zijn meer dan welkom. Bovendien blijft de bevolking dorst hebben. De productie en verkoop van alcoholhoudende dranken wordt grote delen van het land weer toegestaan. De rijke Amerikaanse biercultuur is intussen wel de nek omgedraaid. De productie van bier is nu het domein van slechts enkele gigantische bedrijven, met het weinig scrupuleuze Budweiser als allergrootste. Overigens is de VS niet het enige land waar alcohol enige tijd verboden is geweest. Ook in Scandinavië en Rusland werd de bevolking drooggelegd, vaak op religieuze gronden. Tot op de dag van vandaag geldt dat ook voor enkele landen in het Midden Oosten.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.