Een afgelegen vallei

Een afgelegen vallei

[2016] Anderson Valley is één van de Amerikaanse brouwerijen waarvan je de bieren tegenwoordig zelfs in de schappen van Albert Heijn ziet liggen. De brouwerij ligt aan de voet van de bergen die de Stille Oceaan scheiden van de bekende wijngebieden van Californië. Het dal waar de brouwerij gevestigd is, lag ooit zo afgelegen dat het een eigen dialect ontwikkelde dat door bijna niemand begrepen wordt. Het dialect werd in de Eerste Wereldoorlog door het Amerikaanse leger gebruikt als er geheime boodschappen verzonden moesten worden. Het is de bron van de onbegrijpelijke aanprijzingen op het etiket, zoals de pay-off “Bahl Hornin’ ” op het etiket, wat zoiets als “lekker drinken” betekent. Heelch O’Hop betekent “heel veel hop”, de toepasselijke naam voor de double IPA van de brouwerij.

Inmiddels ligt de vallei allang niet meer zo afgelegen meer en is in een paar uur vanuit San Francisco te bereiken. Het landschap heeft iets lieflijks met glooiende heuvels waarop ook de pinot noir druif uitstekend groeit. Samen met enkele bewoners doet de brouwerij verwoede pogingen om het eigen lingo in stand te houden.

De brouwerij is al in 1987 opgericht en daarmee één van de eerste craftbier brouwerijen in de VS. Al snel groeit de brouwerij uit z’n jasje en in 1998 verrijst een gloednieuw brouwerijgebouw in Beierse stijl. De brouwinstallatie zelf bestaat uit tweedehands koperen ketels uit Bamberg en Duitsland. Ook het controlepaneel is nog helemaal van koper. Voormalig eigenaar Ken Allen wilde zijn brouwerij graag zo Duits mogelijk hebben. Als de brouwerij ooit nog een keer moet uitbreiden dan staan er nog een paar grotere koperen ketels in opslag om de sfeer van de brouwerij niet verloren laten gaan.

Dat Duitse is gelukt. Vanaf de weg zie je de koperen ketels achter grote ramen in het brouwhuis glimmen. Zelfs de dakconstructie doet Duits aan. Voor een moment denk je daadwerkelijk in Duitsland te zijn. Gelukkig is men niet in de kitscherige val gelopen om het gebouw in namaak vakwerk af te werken. De brouwerij is verrassend klein. De hopbak om het bier na afloop van het koken extra hoparoma mee te geven heeft het formaat van een uit de kluiten gewassen bad. Bierblikjes moeten met de hand in de vulmachine geplaatst worden en worden na het vullen ook weer handmatig in dozen verpakt. Het is eigenlijk niet voor te stellen dat deze bieren zo ook in Nederland terecht komen.

Anderson Valley brouwt een reeks goed doordrinkbare bieren in Amerikaanse stijl waarvan Boont Amber, Hop Ottin’ IPA en Oatmeal Stout in Nederland de bekendste zijn. In Amerika heeft de brouwerij daarnaast veel succes met hun Gose bieren, ook weer zo’n knipoog naar Duitsland. Het zuur zoute Gose werd tot de Tweede Oorlog in de streek rond Goslar en Leipzig gebrouwen. Naast een traditionele variant maakt Anderson Valley ook een pekelbier met bloedsinaasappel en met watermeloen. In de voorraadkamer met vruchtenconcentraat hangt een heerlijk zoete snoepjeslucht. Aan de andere kant van het bierspectrum is de brouwerij een samenwerking aangegaan met de Wild Turkey bourbon distilleerderij. Ze mogen de whiskeyvaten gebruiken voor het lageren van bieren en daarbij zelfs de naam Wild Turkey op het etiket gebruiken. Deze barrelaged bieren zijn echte blokbusters die maar zeer gelimiteerd op de markt komen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.