Een nieuwe fles

Een nieuwe fles

[2007] Voor brouwers is het een evenement als ze met een nieuwe verpakking komen. Traditioneel als ze zijn, veranderen ze niet graag iets aan de receptuur van hun bier. Innovatie blijft vaak beperkt tot de verpakking. Maar ook daar is het aantal mogelijkheden beperkt. Bier stelt nu eenmaal hoge eisen.

Bier bevat van nature koolzuurgas dat in het bier moet blijven zitten om voor een mooie schuimkraag te zorgen. Door het koolzuur staat het bier onder druk. Ook kan bier niet goed tegen zuurstof. De verpakking moet luchtdicht zijn om het koolzuur binnen te houden en de zuurstof buiten. Niemand wil dood bier uit z’n flesje schenken. Kartonnen verpakkingen en de meeste plastic flessen vallen om die reden af.

Als je bedenkt dat de meeste bieren ook nog eens gevoelig zijn voor licht, zijn er nog meer beperkingen. Alsof dit alles nog niet lastig genoeg is, wordt het merendeel van bier verkocht in hervulbare verpakkingen, die je vele jaren opnieuw kunt gebruiken. Een bierflesje moet niet alleen vandaag hip zijn, maar over tien jaar nog steeds.

 Vandaar dat brouwers een verandering van etiket al presenteren als een gebeurtenis van formaat. Nu Grolsch met een hele nieuwe fles komt, is dat een mijlpaal. Grolsch presenteert geen eenmalige fles, maar een fles die jaar na jaar gebruikt kan worden. Ik heb er vorige week eentje gekocht bij een kroeg om de hoek. Die had ze als primeur sinds begin van het jaar. De kroegbaas zag meer in tapbier, dus wilde mij maar al te graag wat flesjes verkopen. Het is een stoere frisgroene fles geworden. En het mooie is, er zit tien procent meer bier in dan in het traditionele pijpje.

 De fles heeft een blote buik en een heel klein etiketje om de hals. Grolsch moet wel heel kleine lettertjes gebruiken om alle verplichte informatie erop te krijgen. De buik heeft twee afgeplatte vlakken waarop met sierlijke letters Grolsch is geschreven. Door deze vorm ligt de fles heerlijk in de hand. Hij nodigt uit om direct uit de fles te drinken. Ik denk dat je er ook prima mee kunt gooien zoals ze in de reclame doen met de blikken Grolsch Blond. Schudden voor gebruik.

Door het kleine halsetiket en de blote buik is de fles meteen herkenbaar als familielid van de bekende Beugelfles. Net als de beugel is het een echte bierdrinkerfles geworden. Stoer en fors. Deze fles straalt uit: dit is geen klein bier. Tegelijkertijd is het een eigentijdse fles geworden. Dat valt direct op als je de fles vergelijkt met het oude pijpje of met de fles waarin we in het begin van de jaren tachtig Grolsch kochten.  Maar het belangrijkste blijft de smaak. In een blindproeftest kon ik geen verschil ontdekken. Het bier is hetzelfde gebleven. Misschien al sinds 1615.
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.