Empatisch brouwer

Empatisch brouwer

[2016] Er zijn van die brouwers en brouwerijen die je graag nog eens wilt bezoeken en waar het steeds maar niet van komt. Soms, gelukkig niet te vaak, haalt de werkelijkheid je vervolgens in. Dat is het geval bij Guus Roijen van Brouwerij De Schans in Uithoorn, die eind vorig jaar overleed. Ik had al jaren het plan in mijn achterhoofd om hem in zijn brouwerij in Uithoorn op te zoeken. Zeker omdat hij er samen met anderen voor gezorgd heeft dat Van Vollenhoven’s stout weer tot leven gekomen is nadat Heineken bereid bleek de rechten voor dit bier beschikbaar te stellen. En zeker ook omdat hij naast het brouwen van bier, zijn brouwsels ook gebruikt om er eigen moutwijn van te stoken. Maar vooral omdat het een aardige vent is die bevlogen is van bier. Toen ik twee jaar geleden met de bierinkoper van een grote supermarktketen in een Amsterdams café zat, werden we bijkans besprongen door een man die een tafeltje verder zat. Het bleek Guus, die hoorde dat we het over bier hadden en zijn kant van het verhaal wilde vertellen. De inkoper was diep onder de indruk van zijn passie. Gedreven als een twintigjarige hipster maar met een heel ander levensverhaal.

Gister deed zich de niet te missen kans voor om alsnog de brouwerij te bezoeken, en dat voor een bijzondere gelegenheid. De mannen achter www.bieretiketten.nl hebben besloten om jaarlijks een prijs uit te reiken aan de meest empatische brouwer van Nederland. Geen prijs voor een bier, een brouwerij of een etiket, maar voor een mens. Het bijbehorende beeldje heet heel treffend de “Guus Roijen”. De prijs werd vanzelfsprekend uitgereikt in De Schans, al tijden lang gastheer van een jaarlijkse bieretikettenbeurs. Gelukkig gaat de Schans door met brouwen en stoken, onder bezielende leiding van Jet van Dalfsen, de partner van Guus en diens zoon Arjan. En wat liggen de brouwerij en het bijbehorende winkeltje er prachtig bij, in een paar eeuwenoude pandjes aan de oever van de Amstel. Op en top Nederlands. Zo bezien zou de Schans met recht de naam Amstelbier kunnen voeren. Maar ja, dat merk behoort nu eenmaal toe aan een wereldwijde brouwer die het bier op vele plaatsen brouwt, maar niet meer aan de oevers van de rivier wier naam het draagt.

Tijdens de prijsuitreiking vertelde Ed van Nisius dat bieretiketten.nl inmiddels erkend is als digitaal erfgoed van Nederland vanwege tienduizenden etiketten die hun kant van de geschiedenis van bier in Nederland vertellen. Een schatkamer van etiketten van bestaande en maar ook verloren bieren. Inmiddels is men begonnen met een soortgelijk digitaal archief van kroonkurken en bierviltjes zijn in de planning. Vervolgens was de beurt aan burgemeester Dagmar Oudshoorn, die een warm pleidooi hield voor brouwerijondernemerschap in de gemeente. Ondernemerschap waar De Schans een prachtig voorbeeld van is. Tenslotte reikte ze de eerste ‘Guus Roijen’ uit aan zijn zoon Arjan. Het bronzen beeldje staat meer dan op z’n plaats in Uithoorn.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.