
13 apr Frontaal
[2017] Gistermiddag was ik op bezoek bij Frontaal, een van de vele jonge succesvolle brouwerijen die Nederland rijk is. Zoals wel vaker, is ook Frontaal gevestigd op een broedplaats voor jonge start-ups: een verlaten industrieel terrein is omgebouwd tot een walhalla voor creatieven. Er hangt een vrolijk anarchistische sfeer, beetje hippie-achtig. Hier staat een bosje afgedankte stoplichten in een groenstrook tussen de bomen, daar is een opengewerkte vrachtwagencabine omgetoverd tot tweezitsbank. Het enthousiaste ondernemerschap hangt als voorjaarspollen overal in de lucht.
In een nondiscript gebouwtje hangt brouwer Roel op een stoel achter zijn laptop. Om hem heen staan vier grote pannen met ieder een inhoud van tweehonderd liter. Dat is de brouwerij, puur en eenvoudig. In de Middeleeuwen werd een brouwerij niet voor niets een ‘panhuys’ genoemd. De brouwerij van Frontaal is met recht een panhuis, of eigenlijk een panhut. Een gasaansluiting is er niet. De brouwketels worden met gas uit butagasflessen gestookt. Een wateraansluiting is er gelukkig wel. Sjouwen met emmers water is niet nodig. In een oude zeecontainer staan de roestvrijstalen vergistingstanks te blinken. Het is een koelcontainer zodat de temperatuur goed constant gehouden kan worden.
Deze week brouwt Roel een speciaal brouwsel Rhodesian, een American Barley Wine met 11,3% alchohol. Dit brouwsel gaat naar de Bourgondische Bierkelder om daar minstens een jaar te rijpen. Maar omdat het bier zo zwaar is, verloopt de klaring langzaam. Veel te langzaam naar Roel z’n zin. Hij googled even en besluit een bevriende brouwer te bellen. Met rijstpellen stroomt het bier beter en de brouwer kan hem wel een zakje lenen. Ook dat is de craftbierwereld van dit moment. Brouwers staan klaar om elkaar te helpen, delen ervaringen om een nog beter bier te maken. Vol vuur vertelt Roel over de nieuwe brouwerij die Frontaal binnenkort in de voormalige FAAM fabriek in Breda gaat bouwen. Via vrienden en investeerders is het benodigde bedrag al binnen. “Een bank heb ik niet nodig”, vertelt Roel trots. Dan stapt hij in de auto om de rijstpellen te halen.
In het gezellig rommelige proeflokaal vertelt zijn collega Jaap dat de uitbreiding broodnodig is. “We kunnen de vraag gewoon niet volgen, en Roel zit nog vol met ideeën voor nieuwe bieren die we nu niet kunnen brouwen.” Dat weerhoudt Roel en Jaap er overigens niet van om te experimenteren. Deze week is de collaboration brew, die Frontaal met de Portugese brouwers van Dois Corvos maakte, in Breda aangekomen. Het is een smoothie IPA geworden, gebrouwen met copieuze hoeveelheden ‘guanabana’. Die vrucht heet zuurzak in het Nederlands maar dat zou tot verkeerde associaties kunnen leiden. Guanabana Mañana is zeker niet zuur. Eerder een mooie kruidige IPA met tonen van mango en papaya. Jaap heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt ook een paar doosjes met andere bieren van Dois Corvos mee laten sturen. Zo kun je de komende weekenden in het proeflokaal en op de houten buitenbanken bij de stoplichten niet alleen genieten van de mooie bieren van Frontaal, maar ook tijdelijk van die van Dois Corvos en nog een paar bevriende brouwers.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.