Funky Honig

Funky Honig

[2019] In een fabriek waar ooit vermicelli en soepen gemaakt werden, wordt nu iets veel mooiers gebrouwen. De oude Honigfabriek in Nijmegen is een culturele broedplaats, waar ook verschillende brouwers voorlopig hun thuis hebben gevonden. Voorlopig, want het grootste deel van het complex aan de oever van de Waals staat op de nominatie om gesloopt te worden. Dat geeft nog wat meer urgentie om er nú wat moois van te maken.

De eerste brouwerij die hier zes jaar geleden neerstreek is Oersoep, een eigenzinnige brouwerij die als één van de eerste brouwerijen in Nederland experimenteerde met alternatieve gist- en bacteriestammen. Dat levert geen doorsnee bieren op, maar bijzondere en  eigenzinnige brouwsels die ‘funk’ hebben. Hoe je ‘funk’ precies moet omschrijven, dat is bijna onmogelijk. Ik ga nu al jaren naar het Carnivale Brettonomyces in Amsterdam, de hoogmis van funky bieren, en ik ben er nog steeds niet achter. Is het een gevoel, een geluid, een geur, een flits, een smaak?

De bieren van Oersoep zijn vrijwel altijd beendroog, soms uitgesproken rins, maar hebben ook aroma’s die aan een boerenstal doen denken. Dat geldt vooral voor de bieren die Oersoep in de grote houten foeders laat rijpen. Ook de etiketten hebben funk, ontworpen door kunstenaars en ontwerpers uit de regio. Naast de brouwerij heeft de brouwerij proeflokaal Stoom geopend waar je van een uitgebreide bierkaart kunt genieten.

Eerder dit jaar deed het gerucht de ronde dat Oersoep overgenomen zou worden. De vraag was alleen door wie. Zou het Heineken zijn, of toch Swinkels Family Brewers, die al een mooi portfolio aan brouwers verzameld hebben. Of misschien een buitenlandse verrassing? Het bleek om geen van deze brouwers te gaan. De mannen van Oersoep hadden bewust een gerucht verspreid om aan te kondigen dat de brouwerij overgenomen wordt door haar fans. Je kunt aandelen kopen en zo mede-eigenaar worden, naar het voorbeeld van BrewDog.

Funkiness blijkt besmettelijk te zijn, niet alleen letterlijk, een losgeslagen gist of bacterie kan gemakkelijk een hele brouwerij besmetten, maar ook figuurlijk. Een paar jaar nadat Oersoep de vuren onder de ketels ontstoken had, startte er een tweede brouwerij in de Honigfabriek geïnspireerd door de funk van Oersoep. Inmiddels heeft brouwerij Nevel een grote naam opgebouwd vanwege de prachtig gebalanceerde rinse bieren. Bieren waar vaak kruiden aan toegevoegd zijn, die groeien in de uiterwaarden van de Waal, of op andere plaatsen in de buurt van de brouwerij. Het streven is om ook zoveel mogelijk gerst en hop uit de eigen regio te gebruiken. Zo ontstaan bieren met een werkelijk lokale smaak, die ook gastronomisch goed inzetbaar zijn. De ‘jonge’ bieren van Nevel fermenteren op staal. Maar de pronkstukken zijn de bieren die op houten foeders rijpen met een mengcultuur van zelf getrainde wilde huisgisten die de bieren een heel eigen karakter geven. De bieren zijn over het algemeen ingetogen wat betreft het alcoholgehalte, maar heel expressief qua smaak. Bieren die je soms terug in de tijd brengen, zoals Tumult, een donker rins gerijpt bier, dat veel weg heeft van hoe Britse porters driehonderd jaar geleden gesmaakt kunnen hebben. Op vrijdag en zaterdag is de proeflokaal van de brouwerij geopend. Het woord proeflokaal is misschien wat groots voor iets wat je beter kunt omschrijven als een relaxte woonkamer met bar, midden in de brouwerij. Hoe dan ook de moeite waard.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.