fustgerijpt bier uit Nederland

fustgerijpt bier uit Nederland

[2011]  Deze vrijdag en zaterdag heeft biercafé In de Wildeman in Amsterdam een wereldprimeur. Maar liefst zeven Nederland brouwerijen hebben speciaal voor de Wildeman een cask conditioned ale gebrouwen. Een bier met gisting op fust, dat zonder extra koolzuur getapt wordt. Real Ale is in Groot Brittannië, een begrip – maar het is voor het eerst sinds mensenheugenis dat Nederlandse brouwers zich aan deze werkwijze wagen. Ze gaan daarmee zo’n dikke honderd jaar terug in de tijd – want tappen met koolzuur is in de zesduizendjarige geschiedenis van het bier een tamelijk recente ontwikkeling.

Het resultaat is verbluffend en erg divers – er is meer dan genoeg verschil te proeven. Droog, wat zoeter – gebrand of gehopt, het is er allemaal. De ene brouwer is wat dichter bij het Engelse voorbeeld gebleven, de ander heeft zich weinig van die traditie aangetrokken. Wat alle bieren bindt, is dat het bier veel minder bubbels heeft dan we gewend zijn. Logisch ook, want er komt bij het afvullen en tappen geen extra gas aan te pas. Tappen gaat gewoon met zwaartekracht. Bovendien loopt het bier onderweg naar het glas niet langs een bierkoeler. Dit bier drink je op kamertemperatuur en natuurlijk zonder schuimkraag.

Vanzelfsprekend gebruikt In de Wildeman de klassieke Engelse pintglazen om het bier in te serveren. Het maakt de beleving compleet. Maar voor wie alle bieren wil proeven en niet beschikt over een buik met minstens drie liter inhoud, zijn er ook halve pint glazen beschikbaar. Het is een gek gezicht als je het café binnenkomt. Op de bar staat een regiment aan biervaten met aan het uiteinde een kraantje. De barmannen en –vrouwen kunnen er met moeite overheen kijken. Het ene vat staat schuiner dan het andere. Hoe schuiner, hoe leger – de schuinste vaten bevatten het populairste bier zou je denken. Aan de andere kant van de bar staat het mudvol met bierliefhebbers. De meesten kiezen inderdaad voor de kleinere glazen om het rondje langs alle vaten vol te kunnen houden.

In tegenstelling tot het Britse gebruik zijn niet alle bieren helder. Geen bezwaar, een beetje gist voegt een extra dimensie aan de smaak toe. Het is bovendien gezond. Ook hebben niet alle brouwers zich aan het, over het algemeen, lagere Britse alcoholgehalte gehouden. Dat is een andere reden om niet voor de volle pint te gaan. Afrekenen gaat in euro’s – niet in ponden. Kortom, het experiment bij In de Wildeman is geen simpele kopie geworden van de Britse biercultuur, maar een Nederlandse interpretatie. En die interpretatie is meer dan de moeite waard. De brouwerijen die dit huzarenstukje volbrengen zijn Emelisse, Ramses, De Snaterende Arend, De Molen, Klein Duimpje en de connectie tussen De Eem en Vat 13. Het is een primeur die absoluut naar meer smaakt. Een diepe buiging voor In de Wildeman en de brouwers die dit boeiende experiment hebben aangedurfd.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.