Geniet & Geef

Brouwer van het bier

Geniet & Geef

[2021] Deze weken speelt één van de bijzondere activiteiten van de Nederlandse Bierwereld: de actie Geniet & Geef. Alleen de naam al ‘geniet en geef’, die is heel goed gevonden. Het idee is om van een mooi glas bier (met vrienden) te genieten en tegelijkertijd geld in te zamelen voor een goed doel. Het goede doel is KiKa, de organisatie die strijdt tegen kinderkanker.

Ieder jaar brouwt een andere bekende Nederlandse brouwer een hoeveelheid bier (in hectoliters), die gelijk staat aan het percentage kinderen dat geneest van kanker. Dit jaar is dat nog 75 hl, maar Kikaoprichter Frits Hirschstein maakte tijdens de presentatie van het Geniet & Geef-bier voor 2021 bekend dat de brouwer voor volgend jaar meer zal moeten brouwen. De kans op genezing is gestegen naar 81%. Dat is een indrukwekkende stap. Doel is in 2025 op 95% uit te komen.

Geniet en Geef een initiatief van Gaïus Voûte, destijds werkzaam bij Bier&cO, dat vanzelfsprekend een belangrijke partner van de stichting is. Zijn vader was kinderoncoloog en de eerste voorzitter van Kika. Zo is de op het eerste gezicht vreemde link tussen bierdrinken en onderzoek naar kinderkanker te verklaren. Gaïus werd op zijn beurt mede geïnspireerd door de Amsterdamse horecaondernemer Peter van der Arend die in het Arendsnest en zijn andere cafés ook eenmaal per jaar een speciaal bier voor KiKa schenkt.

Het bier voor dit jaar is gebrouwen door brouwerij De Molen. Een mooie keus, want aan de naamgeving hoeft men niet veel te doen. Geniet & Geef past prima in een rijtje met andere biernamen van de brouwerij zoals Hamer & Sikkel of Bommen & Granaten. Brouwer Jan Willem den Hartog heeft modern blond bier gebrouwen met Sorachi Ace als hopsoort en een gist die het fruitige karakter van de hop nog eens versterkt. Er is een lastenboek waar je aan moet voldoen, verklapt hij. Een bier als Geniet & Geef moet bijzonder zijn, maar ook toegankelijk. Doel is immers om er zoveel mogelijk van te verkopen voor het goede doel. Alle partners, van brouwers tot groothandel, transporteur en verkopers doen dit geheel belangeloos. Doel is een maximale opbrengst voor KiKa. In de negen jaar dat de Stichting nu bestaat is al ruim zes ton opgehaald.

Tijdens de veiling van het eerste flesje Geniet & Geef in café Bedier in Amsterdam, haalt Gaïus een herinnering op die de woorden van Jan Willem nogmaals onderstreept. Het eerste Geniet & Geef bier was Triple d’Anvers, een sterk blond bier met een straffe 8%. Al tijdens de introductie, toen ook in Bedier, bleek dat geen goede zet. Gasten dronken het bier als pils, met het ongewenste effect dat niet iedereen het einde van de avond haalde. Dus heeft Geniet & Geef 2021 een veilige 6,5%. Ook dan geldt, geniet met volle teugen, geef met gulle handen, maar drink met mate. Het bier is verkrijgbaar bij geselecteerde cafés, en ook bij de slijters van MITRA en de betere Albert Heijn supermarkten.

Maar je kunt natuurlijk ook hier een donatie aan Geniet & Geef doen, terwijl je van een ander bier geniet.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.