Gloeikriek

Gloeikriek

[2007]  Iedereen die wel eens op wintersport is geweest, kent de traditie van Glühwein of vin chaud. Dit is een warme wijn met kruiden en suiker waar je heerlijk rozig van wordt. Onze zuiderburen zouden geen Belgen zijn als ze hierop geen eigen variant op gevonden hadden, gebaseerd op bier.

De kleine brouwerij Liefmans uit Oudenaarde brengt een Glühkriek op de markt, een kersenbier met kruiden dat je warm drinkt. Het is heerlijk. Terwijl het bier in een pannetje langzaam opwarmt, vult de keuken zich al met de geur van kersen, kaneel en kruidnagel. Jammer genoeg is Liefmans Glühkriek in Nederland bijna niet te verkrijgen. En dat zal binnenkort helemaal over zijn nu de rechtbank van Kortrijk de brouwerij de vrijdag voor Kerst failliet heeft verklaard. De eigenaars zijn in beroep gegaan, maar het valt te betwijfelen of Glühkriek ooit nog commercieel op de markt zal komen. Een lichtpuntje is dat het bier heel lang goed blijft. Vorige week vond ik in mijn kelder nog een karakteristieke 75 cl fles, gewikkeld in groen papier. Dat papier is tegelijkertijd het etiket. Volgens het wikkel had mijn fles al aan het einde van 1997 zijn houdbaarheidstermijn bereikt. De kurk rook echter nog fris, en uit de fles geurden rood fruit, citrus en zoetigheid. Het bier bleek nog in uitstekende conditie.

Natuurlijk kun je gloeikriek ook zelf maken. Koop bij een goed gesorteerde slijter een paar flesjes Kriek. Zet deze op een laag vuurtje op met een sinaasappel waar je een stuk of tien hele kruidnagels hebt geprikt. Voeg er een pijpje kaneel aan toe en laat het geheel zachtjes trekken. Zorg ervoor dat het bier niet aan de kook komt. Na 20 minuutjes is je zelfgemaakte gloeikriek klaar. Je kunt het bier op smaak brengen met een schep suiker. Op de kerstmarkt van Brugge vond ik bij de ijsbaan een klein stalletje dat naast Glühwein ook zelfgemaakte Glühkriek verkocht. Voor twee en een halve euro kreeg ik een dampende mok mee.

Friesland

Warm bier is geen exclusief Belgisch verschijnsel. In de negentiende eeuw werd er ook in Friesland ’s winters veel warm bier gedronken. Dat werd gemaakt door donker bier te verwarmen en er vervolgens stroop en brandewijn aan toe te voegen. Op internet vond ik het volgende recept. Nodig zijn: 1 liter donker bier, 3 kruidnagels, stukje kaneel, citroenschil, 2 eieren, 125 gram bruine suiker en 1 dl brandewijn. Je brengt het bier met de kruiden en citroen op een zacht vuur tot net onder het kookpunt en laat het geheel 10 minuten trekken. In een kom klop je ondertussen de eieren met de suiker los. Al kloppend voeg je hier het gezeefde warme bier aan toe. Het mengsel nog even op een laag vuur opwarmen en tot slot de brandewijn toevoegen. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd moet ik eerlijk bekennen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.