Grommer

Grommer

[2015]  Een van de kenmerkende aspecten van de Amerikaanse craft beer revolutie is de ‘growler’. Een growler is een grote glazen fles vaak met een oortje en een schroefdop, hoewel ze ook met beugel bestaan. Een traditionele growler heeft een inhoud van 64 oz of een halve gallon. Die verwarrende inhoudsmaat komt overeen met 1,9 liter bij ons. Er bestaan ook kleine growlertjes van 32 oz. voor de minder dorstigen. Voor ongeveer vier dollar koop je je eigen fles die je vervolgens meeneemt naar het proeflokaal van een brouwerij waar je hem laat vullen met je favoriete bier. Vaak heb je de keuze uit verschillende bieren. Reken op ongeveer twaalf dollar per vulling. Ook cafe’s en supermarkten hebben soms een “growler filling station”, een aparte tap om je fles te vullen. Al wachtend kun je dan een biertje aan de bar nemen. Ik zag zelfs een benzinestation waar je niet alleen diesel, maar ook bier kan tanken! In de meest simpele vorm wordt het bier gewoon in de fles getapt, schroefdop erop en klaar. Het bier raakt dan veel van zijn koolzuur kwijt en blijft hoogstens een dag of twee goed. Meer geavanceerde systemen spannen de fles eerst voor met koolzuur, waardoor zuurstof minder kans heeft het bier te bederven. Ongeopend blijft je bier dan wel twee weken lang drinkbaar. Nadat het bier gedronken is, spoel je de fles om. Laat hem op z’n kop drogen, zonder dop en je kunt weer op pad om een bier te proberen.

Met het systeem gaan we meer dan twee eeuwen terug naar de tijd van de flapkan. In een tijd waarin bierflessen nog niet bestonden, gingen mensen met een tinnen kan met deksel (de flap) naar de brouwerij om daar hun bier voor thuis te tappen. Eigenlijk is de growler precies hetzelfde. Het is een geweldige manier om bier, dat niet op fles verkrijgbaar is, thuis te proberen, of mee te nemen naar een barbecue. Hartstikke vers, relatief goedkoop en nog goed voor het milieu ook.

Het systeem van de growler zoekt in Nederland de grenzen op van wat wettelijk is toegestaan. Onze wetten maken immers verschil tussen tappen en drinken ter plaatse aan de ene kant, en het verkopen in gesloten verpakking voor consumptie elders aan de andere kant. Dat is het verschil tussen horeca en winkel. Het leuke van de growler is dat het die kunstmatige grenslijn doorbreekt. Het is tappen om elders te drinken. Daarmee speelt het helemaal in op de trend waarbij Van der Valk vlees en groente voor thuis verkoopt en Albert Heijn een coffee corner inricht.

En de naam ‘growler’? Die is afkomstig van de stalen potten met deksel die aan het eind van de negentiende eeuw in Amerika gebruikt werden om bier in de kroeg te halen. Op de weg terug maakte het bier een soort grommend geluid. Je zou de fles in goed Nederlands dus eigenlijk een ‘Grommer’ kunnen noemen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.