Groningen

Groningen

[2016] Er gaat niets boven Groningen luidt de slogan, en hoewel het voor bier misschien niet helemaal op gaat, gebeuren er wel heel veel leuke dingen in stad en ommeland. De Groningse horeca is van huis uit al fenomenaal: veel kroegen, veel verscheidenheid, geen sluitingstijden en een ongelimiteerde hoeveelheid studenten om van al dat moois maximaal gebruik te maken. In april is de stad gastheer van een van de leukste bierfestivals van de stad, in de Martinikerk. Nu zijn er wel meer bierfestivals in kerken, maar dat in Groningen is wel heel bijzonder. Nadat zaterdagnacht de laatste bezoeker het festival verlaten heeft wordt alles opgeruimd en schoongemaakt, zodat tijdens de kerkdienst van zondagmorgen niets meer te zien of ruiken is van het feest ervoor. Ooit zag ik een standhouder een reclame van La Trappe op de preekstoel plakken omdat hem dat passend leek. Ook dat was de volgende morgen verdwenen. De eerste stadsbrouwer Kromme Jat heeft inmiddels gezelschap gekregen van minimaal drie andere brouwerijen en de teller staat nog niet stil.

Jeroen Bax van Baxbier tovert vol overgave een oud magazijn op de grens van Paddepoel om tot een schitterende brouwerij, annex proeflokaal. De ruimte is licht en eigentijds, met terras langs het water. De tafels en stoelen zijn door de zus van Jeroen ontworpen en eigenhandig in elkaar getimmerd. De X-poten van de tafels zijn een echo van Bax Bier. Aan de andere kant van de glazen wand wordt binnenkort gebrouwen, de brouwketels zijn gearriveerd. Keuken en aparte zaal voor proeverijen en masterclasses staan in de steigers. Jeroen stuitert van de energie en kan niet wachten tot de eerste bieren uit de ketels stromen. Nu is hij nog afhankelijk van andere brouwerijen om daar zijn innovatieve bieren te brouwen.

Binnen de singels staat brouwerij Martinus in een pand van een drukkerij die al generaties in de familie was. Zoon Martijn zag minder in drukinkt dan in bier en samen met zijn vader verving hij de drukpersen door brouwketels en gistingsvaten. Zo transformeerde het familiebedrijf tot brouwerij dat bieren maakt in de klassieke Europese traditie, met af en toe een uitstapje naar Amerika. Vanaf het proeflokaal op de eerste verdieping kun je zo op de gisttanks kijken. Op brouwdagen prikkelt de zwoele moutgeur je neus. Nog een verdieping hoger is een tweede proeflokaal met terras dat uitkijkt op de daken van de binnenstad en natuurlijk de Martinitoren.

De derde brouwerij ligt letterlijk in de singel. Café De Toeter heeft z’n walterras uitgebreid met een terrasboot Ludina. De Toeter heeft daarmee in de afgelopen Terras Top 100 van Misset Horeca zelfs de publieksprijs gewonnen. Het ruim van het schip herbergt een nanobrouwerijtje, Rocking Ludina. In de kombuis van het schip staat een heel klein brouwketeltje. In de kajuit staat een lange proeftafel met een ratjetoe van stoelen er omheen. Hier geeft Maik van Heerd proeverijen en brouwdemonstraties. De inrichting van de kajuit ziet er uit of de laatste bewoner Tom Los er net is weggelopen. Liefdevol aait Maik over de rij jazz LP’s en een oude platenspeler. Hij heeft Tom nog gekend, en het voelt hem bijna als een plicht om de oude inrichting zo veel mogelijk in stand te houden.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.