Het Afrika van de grootbrouwers

Het Afrika van de grootbrouwers

[2018] Afrika geldt onder grootbrouwers als groeibriljant. De groeikansen in dit continent waren voor ’s werelds grootste brouwer ABInBev één van de redenen om de één na grootste brouwer SABMiller in 2017 over te nemen. ABInBev had nauwelijks activiteiten in Afrika, terwijl SABMiller er goed gesitueerd is. Er is nauwelijks overlap tussen de beide bedrijven (op de VS na, en hier en daar in Europa). Kartelwaakhonden sloegen daarom nauwelijks aan op het samengaan. In de individuele landen veranderde de situatie niet noemenswaardig, en dat de brouwreus bij elkaar opgeteld bijna een kwart van de wereldproductie controleert, valt buiten de competentie van de landelijke organisaties.

Wie wat aandachtiger naar Afrika kijkt ziet een opvallende echo uit het koloniale verleden. SABMiller is hoofdzakelijk dominant in de voormalig Engelse kolonies. In Franssprekend Afrika is ze vrijwel geheel afwezig. In de voormalige Franse kolonies is de voor ons onbekende brouwer BGI, onderdeel van de Groupe Castel, oppermachtig. Castel mag voor ons onbekend zijn, het is geen kleintje. Alleen met haar brouwbelangen in Afrika is het de tiende brouwer ter wereld (en nummer twee in Afrika). Daarnaast is het de grootste wijnproducent van Frankrijk en nummer drie wereldwijd. Tenslotte is Castel eigenaar van slijtersketen Nicolas, zeg maar de Gall & Gall van Frankrijk. Castel en SABMiller hebben de Portugese koloniën netjes verdeeld: Mozambique naar SABMiller, Angola voor Castel. Heineken en Guinness maken het kwartet grootbrouwers in Afrika compleet. Heineken is ondermeer groot in de voormalige Belgische kolonies en Nigeria, een van de grootste economieën van het continent. Verder had ze decennia een samenwerking met SABMiller in Zuid Afrika. De relatie kwam tot een einde toen SABMiller groeide, Grolsch overnam en dit bier positioneerde in plaats van Amstel van Heineken. Nu heeft Heineken in Zuid Afrika een eigen brouwerij.

Op een paar markten na, is er in ieder land maar één dominante speler die de markt beheerst. Castel en SABMiller hebben in 2001 zelfs een verdrag gesloten waarbij Castel 38% van de Afrikaanse activiteiten van SABMiller verkreeg (met uitzondering van Zuid Afrika). SABMiller kreeg op zijn beurt een aandeel van 20% in BGI. Op die manier blijft de markt netjes verdeeld en is de kans op slagvaardige concurrentie behoorlijk beperkt. Het is waarschijnlijk toeval, maar dat SABMiller het pilsmerk “Castle” brouwt, terwijl de Fransen met “Castel” op de markt zijn, is een teken aan de wand. Heineken en Castel hadden eerder met elkaar gesproken, maar dat is op niets uitgelopen.

Nu SABMiller overgenomen is door ABInBev zijn Castel en ABInBev met elkaar verbonden. De ‘zonepresident’ Afrika van ABInBev zit ook in het bestuur van BGI. De vraag is hoe ’s werelds grootste met deze alliantie om wil gaan. Na verluid had SABMiller het eerste recht om BGI te kopen, mocht Castel ooit van zijn brouwactiviteiten afscheid willen nemen. Als ABInBev ooit deze mogelijkheid krijgt, dan is ze, net als in Zuid Amerika, verreweg dominant op bijna het hele continent. Niet gek voor een brouwer waarvan voorlopen Interbrew in de jaren negentig haar Afrikaanse belangen verkocht om elders te kunnen groeien. Nu zijn ze met een omweg terug. En hoe!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.