Het beste van twee werelden

Het beste van twee werelden

[2020] Af en toe kom je een brouwer tegen met een bijzonder verhaal. Zo iemand is Lethu TshabanguIk ontmoette hem onlangs op een reis door Zuid Afrika. Lethu is een bijzondere verschijning in de Zuid Afrikaanse craftbierwereld, die gedomineerd wordt door blanke mannen met een voorliefde voor Europese en Amerikaanse biertypen. Dat er letterlijk om de hoek ook een Afrikaanse biertraditie bestaat met een geschiedenis die vele honderden jaren, misschien wel duizenden jaren teruggaat, leeft er nauwelijks. Lethu wil dat veranderen. Vandaar dat hij zijn brouwerij Ukhambe heeft genoemd, naar de traditionele aardewerk drinkpot van waaruit traditioneel gezamenlijk bier gedronken wordt.

De Afrikaanse biertraditie is gebaseerd op bieren die gebrouwen worden met sorghum in plaats van gerst. Er worden geen kruiden gebruikt en dus ook geen hop. Het bier krijgt een wilde vergisting en is maar enkele dagen houdbaar. Traditioneel wordt het bier op het platteland gebrouwen, maar ook in de townships rond de grote steden. Waarschijnlijk heeft de utshwala (=bier), uit de townships van Kaapstad en Johannesburg een subtiel andere smaak die weer anders zal zijn dan de utshwala uit de Oost Kaap of de heuvels van KwaZulu Natal. Door de korte houdbaarheid heeft niemand ooit de moeite gedaan de verschillende bieren naast elkaar te proeven. “Utshwala is voor ons bijzonder”, legt Lethu uit. “Het wordt gedronken als welkomsdrank als er gasten langskomen. Mijn grootvader had altijd potten utshwala klaar staan voor bezoek. Het paste bij zijn positie als dorpsoudste. Bovendien speelt utshwala een belangrijke rol bij feesten. Je drinkt het ook om in contact te komen met je overleden voorouders. Dan neem je wat bier mee naar het graf en sprenkelt het daar uit voor de doden. Natuurlijk neem je zelf ook een slok”, lacht hij.

In een van zijn bieren probeert Lethu de Europese en Afrikaanse brouwtradities bijeen te brengen. Een Herculustaak. “Het traditionele bier is zwaar te verteren en veel mensen kijken er op neer als het bier van de zwarte, arme bevolking. Het is dik, bijna als eten en drinken tegelijkertijd terwijl het maar weinig alcohol bevat. Aan de andere kant is utshwala wel onlosmakelijk verbonden met onze tradities. Daarom wil ik utshwala in een modern jasje steken om het aantrekkelijk te maken voor iedere bierdrinker.”

Aanknopingspunt vindt Lethu in de geur van gemoute sorghum. “Die geur doet me denken aan de weeïge geur van rijp geel fruit. Datzelfde gele fruit kom je tegen in Belgische gist. Vandaar dat ik heb besloten een bier te brouwen met 40% sorghum en 60% gerst.” Meer sorghum gaat niet op een moderne brouwinstallatie omdat het filter dan verstopt raakt. Het bier wordt vergist met een saisongist. Het resulterende utshwala saison mag er zijn. Het bier is goudgeel met 5% alcohol om de bestaande Zuid Afrikaanse pilsdrinker niet al te veel af te schrikken. Maar het bier is niet helemaal helder. De geur van overrijp geel fruit stuift het glas uit. De sorghum voegt een licht weeïge toets toe. Je zou misschien een zoet bier verwachten, maar dat is utshwala saison zeker niet. Indachtig de Europese brouwtraditie is het bier strakdroog uitvergist. Dat maakt het een heerlijke doordrinker, zonder overdrijving het beste van twee werelden.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.