iKi met Koppert Cress

Kelvin Lin met iKi bier bij Koppert Cress

iKi met Koppert Cress

[2021] Onlangs kreeg ik een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de lancering van twee nieuwe bieren. Het was alsof ik een uitnodiging kreeg van een oude, vage bekende, die ik in geen tijden meer gezien had. iKi, dat was bijna twintig jaar geleden dat moderne biermerk met thee en yuzu, dat iets met Japan te maken had. Een biermerk dat op zichzelf interessant was, maar meer een concept dan met een ziel. Niet Japans, maar ook niet echt Nederlands. Het was er, zonder eigen brouwerij en vond zichzelf heel bijzonder. Zo kan ik het me vooral herinneren.

Nu besef ik me dat iKi bovenal z’n tijd ver vooruit was. Het gebruik van bijzondere ingrediënten zoals groene thee en yuzu was toen nog allerminst vanzelfsprekend. Loonbrouwen eigenlijk ook niet. De laatste keer dat iKi Bier tegenkwam was een speciale variant met gember, die alleen bij het sterrenrestaurants zoals De Librije te krijgen was. En ook daarmee was iKi zijn tijd ver vooruit. Een bier, hoofdzakelijk gebrouwen voor de gastronomie, daar was Nederland nog niet aan toe.

Daarna leek het merk verzwolgen te zijn in de golf van Nederlandse bieren en experimenten die ons land in de laatste tien jaar overspoeld heeft. Althans, dat dacht ik. Maar de uitnodiging bewees dat ik er faliekant naast zat. iKi is er nog, met een breder assortiment dan ooit en vooral met een sterk internationale focus. Vandaar dat je er in Nederland minder van hoort.

De uitnodiging intrigeerde mij. Niet alleen om die oude bekende weer eens te zien, maar ook omdat de introductie georganiseerd werd bij Koppert Cress in het Westland. Koppert Cress is een van de succesverhalen van Nederlands ondernemerschap. Het bedrijf legt zich toe op kiemplantjes: kleine jonge plantjes, die, hoe klein ze ook zijn, een bak smaak leveren: zeer geliefd bij de betere horeca. Het bedrijf is inmiddels een wereldspeler en een voorganger van de Gulpener Bierbrouwerij als winnaar van de Koning Willem I prijs voor duurzaam ondernemen. Een fascinerend bedrijf.

En die bak smaak, daar draait het om. Samen met chef Eric Miete van Koppert Cress en chef Kelvin Lin van restaurant Nayolie in Voorschoten liet Luit Mulder van iKi Bier twee nieuwe bieren ontwikkelen. De een met Thai Basil en de ander met citroengras. Vooral de Thai Basil is een bier dat het uitstekend zal doen aan tafel. Aromatisch, kruidig, hint van mint en basilicum.

Bij de presentatie van de bieren werd het wel duidelijk dat het niet bij deze twee nieuwe bieren zal blijven. Rob Baan, opperste plantenbaas van Koppert Cress, vertelde dat hij nog zo’n tienduizend eetbare planten in gedachten heeft, waar we nog nooit van gehoord hebben. Hij ruikt aan z’n glas bier en je ziet zijn creativiteit ontploffen. “Long pepper”, roept hij tijdens de presentatie, “daar moet je ook een mooi bier mee kunnen maken”. Hij verdwijnt de kassen in, om even later met een wit steeltje terug te komen. “En paarse siso, dat is nu ook heel populair.” Of dat laatste zal werken betwijfelt Luit. “We hebben het geprobeerd, maar de etherische oliën kregen we niet goed in het bier.” Daar laat Rob zich niet door van de wijs brengen, dus wie weet… Zeker is dat de samenwerking tussen iKi, Koppert Cress en chef Kelvin Lin nog veel meer moois zal voortbrengen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.