15 dec Jopening
[2010] In een spectaculaire show van on-Nederlandse allure heeft de Jopenbrouwerij vorige week eindelijk zijn thuis in Haarlem gevonden. Na een tocht van meer dan zestien jaar heeft de dolende brouwer eindelijk zijn vaste stek bereikt. Een hippe plek met allure, de voormalige Jacobskerk aan Vestestraat in Haarlem is vanaf deze maand bekend als de Jopenkerk. Voor de Jopening, zoals de opening van de brouwerij toepasselijk is genoemd, liep half Haarlem en de Nederlandse bierwereld uit. Gelukkig werden de toespraken kort gehouden, zodat er meer zuivere drink- en praattijd overbleef. Sinterklaas was niet bereid om voor de opening nog een paar dagen in Nederland te blijven, maar de burgemeester van Haarlem blijkt een meer dan waardig vervanger. Met een ferme klap op een grote rode knop stelt hij een flitsende lichtshow in werking waarbij onder pompende muziek langzaam de lagertanks en de gistvaten in de schijnwerpers zichtbaar worden. Dan valt het mysterieuze zwarte gordijn achter de toog weg. De pompende bastonen vallen stil. Met een ingehouden ‘aahh’ van bewondering, krijgen de gasten de koperen brouwketels te zien die als heiligenbeelden dampend op hun sokkel staan.
Twee bloemenmeisjes heffen het bloemenduet uit Lakmé aan. Hun engelengezang vult de hele kerk. Uit hun mandjes strooien ze hopbloemetjes uit over de bar en de aanwezigen. Een licht geroezemoes klinkt op uit de menigte. Hop hoort toch in de brouwketel? De zingende schonen realiseren zich dat ook en strooien de hop in, op en naast de koperen ketels. Een nieuw sierraad van de Nederlandse bierwereld is officieel geopend. Daarmee heeft de eeuwenoude brouwersstad Haarlem eindelijk weer de brouwerij binnen de poorten die ze verdient.
En om in de analogie van kerk, heiligen en engelen te blijven: dat kun je gerust een wonder noemen. Michel Ordeman, zijn partner Lydian Zoet en het steeds verder uitdijende team van Jopenieten zijn al meer zestien jaar in de weer om hun droom te verwezenlijken. Tegenslagen in financiering, het vinden van goede behuizing, het verkrijgen van de juiste vergunningen – hoe meer problemen, des te meer Michel en Lydian ervan overtuigd raakten dat hun droom werkelijkheid kon, nee moest, worden. Jopen begon als een eenmalig brouwsel voor het 750 jarig bestaan van de stad Haarlem en is uitgegroeid tot één van de toonaangevende biermerken in Nederland. Niet alleen door een opvallende en consequente marketing, maar vooral vanwege de topkwaliteit van de bieren. Niet voor niets vielen Jopen Gerstebier, Jopen Stout en Tripel in de prijzen bij de European Beerstars, de toonaangevende Europese biercompetitie. Voor de Ongelovige Thomas, een dijk van een bier met een ongelooflijke smaak, kwam de verkiezing te vroeg. Dat bier lag toen nog in de vaten te rijpen. Inmiddels is het te proeven in de eerste Haarlemse brouwerij sinds bijna een eeuw. Een brouwerij die met zestien jaar passie, doorzettingsvermogen en kwaliteit werkelijkheid is geworden. Een goed idee hebben velen. Maar het doorzettingsvermogen om dat na vele jaren ploeteren nog steeds levend te houden is weinigen gegeven.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.