Katsberg

Katsberg

[2012]  Ik heb een zwak voor de abdij op de Katsberg. Dat komt alleen al door de locatie. Het klooster ligt op een hoge heuvel in het vlakke Vlaamse land in het uiterste noordwesten van Frankrijk. De ligging is aan de ene kant majestueus en onneembaar als een Middeleeuws kasteel. Aan de andere kant liggen de gebouwen wat verscholen in de bossages zoals je van een klooster verwacht. De onwerkelijke combinatie van Franse zwier en Vlaamse plaatsnamen van deze streek, brengt mij in een sprookjesachtige sferen, alsof ik Alice in Wonderland zelf beleef. Plaatsjes als Hondschoote of Godewaersvelde kennen geen bakker met krentebollen of slager met gehaktballen, maar een boulanger met knapperige flutes en charcuterie met pittige worstjes. De Katsberg zelf heeft zijn naam verfranst tot Mont des Cats.

De tweede reden voor de aantrekkelijkheid van de abdij op de Katsberg is dat er een actieve trappistengemeenschap woont. Een kloostergemeenschap met een woelige geschiedenis die een grote invloed op de trappistenbrouwerijen heeft gehad. Zonder Katsberg was er van trappistenbier in Nederland mogelijk nooit iets gekomen. Vanaf de Katsberg dalen in 1831 vier kloosterlingen af en steken de grens over naar België. Net over de grens, bij het plaatsje Westvleteren vinden ze onderdak. Een onderdak dat in de loop der jaren uitgroeit tot de abdij van Westvleteren. Een abdij die onder bierliefhebbers wereldwijd bekend is vanwege het uitstekende en zeldzame bier dat er gebrouwen wordt. Een bier dat door sommige websites is uitgeroepen tot het beste bier ter wereld. Vanuit Westvleteren trekken in 1850 zeventien monniken vanuit verder naar Chimay, waar ze een opnieuw een abdij stichten die onder bierliefhebbers niet onbekend is.

Maar de Katsberg staat niet alleen aan de basis van twee brouwende trappistenkloosters in België. Rond 1880 staat het kloosterleven in Frankrijk onder druk. Enkele  kloosterlingen gaan op zoek naar een plaats om een eventueel vervangende abdij te stichten. In de buurt van Tilburg vinden een geschikte plek en een gastvrije bevolking. In een oude schaapskooi van koning Willem II vinden ze onderdak. De abdij van de Koningshoeven groeit uit tot de bekendste en tot nu toe enige trappistenbrouwerij in Nederland.

Met die indrukwekkende invloed op de biercultuur is het verbazend dat de Katsberg zich zelf geen grote naam heeft opgebouwd in het brouwen van bier. Dat heeft te maken met typisch Franse ontwikkelingen. Mont des Cats richt zich op de fabricatie van formidabele kazen. Toch blijkt het bloed te kruipen waar het niet gaan kan. Vorig jaar heeft de abdij opnieuw een eigen bier op de markt gebracht. Een bier dat niet gebrouwen wordt bij de broeders in Frankrijk, maar in de abdij in Chimay. Daar heeft men op basis van oude kloosterrecepten een nieuw bier ontwikkeld. Het bier, met de eenduidige naam Mont des Cats is een amberkleurig bier met 7% alcohol. Ondanks de goede reputatie die de bieren van Chimay hebben, is het bier Mont des Cats niet erg indrukwekkend geworden. Een aardig niet gefilterd amberbier met stevige bitters, maar zonder de diepgang of eigenzinnigheid die je van een bier van het bijzondere klooster op de Katsberg zou verwachten.

Bronnen:

Jef van den Steen, Trappist, het bier en de monniken

Anselmus Terstegge, Honderd jaar monnikenleven in de Koningshoeven

De website van Mont des Cats

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.