Kleine genoegens

Kleine genoegens

[2009]  In deze spannende tijden is het goed op zoek te gaan naar kleine dingen die een glimlach op je mond toveren en je een lekker gevoel geven. Een van die kleine genoegens is voor mij een koel pilsje na de werkdag. Het bier smaakt helemaal goed als er een ritueel aan vastzit. De ‘plop’ van een beugel Grolsch is zo’n ritueel met een heel herkenbaar geluid. Maar ook Alfa bier uit Limburg heeft er iets moois op gevonden. Over iedere kroonkurk zit een banderol. Als je de fles voorzichtig openmaakt, kun je de kroonkurk aan dat etiket laten bungelen. Vraag me niet waarom, maar ik word er blij van. Het ziet er gek uit, alsof de koning troonsafstand doet.

Wie wat beter naar dat halsetiket kijkt, ziet dat iedere fles een uniek volgnummer heeft. Dat volgnummer is een gevolg van het bijzondere water waarmee Alfa zijn bieren brouwt. Omdat bier voor meer dan 90% uit water bestaat, is het hebben van een goede waterbron van groot belang voor iedere brouwerij. Vroeger, toen water nog niet ‘behandeld’ kon worden, was de waterbron zelfs de belangrijkste reden om ergens een brouwerij te vestigen. Als enige brouwerij in Nederland beschikt Alfa over een eigen bron die door het ministerie van Volksgezondheid is goedgekeurd. Die goedkeuring komt tegen een prijs. Om het bronwater officieel mineraalwater te mogen noemen, mag er maar een beperkte hoeveelheid per jaar opgepompt worden. En met die nummertjes op de flessen kan de Alfa brouwerij bewijzen dat ze niet te veel gebruiken. Gelukkig laat Alfa het niet bij mineraalwater, maar brengt ze een oude brouwerswijsheid in praktijk: “water is pas lekker als het door de brouwerij gestroomd heeft.” Al het water dat de brouwerij oppompt, wordt gebruikt voor het brouwen van bier.

Het bekendste bier van Alfa is Edelpils, een opvallend zacht pilsener bier. Een prima dorstlesser die bij blindproeverijen steevast hoog eindigt. Maar mijn voorkeur gaat uit naar de Super Dortmunder, een donkerblond bier tegen het amberkleurig aan. Met 7,5% alcohol is dit zachte bier met een moutzoete ronde smaak verraderlijk lekker.  Een bier dat zich bijna laat drinken als een wijn en goed samengaat met een mooie lamsbout. In het seizoen maakt de brouwerij een bokbier of een lentebok – die beide ook over de kenmerkende zachtheid van de Alfabieren beschikken.

De brouwerij zelf ligt op een schitterende locatie in een vallei bij het Limburgse dorpje Schinnen. Onthaasten lijkt hier uitgevonden. Je kunt prachtig door de omgeving wandelen. De brouwerij zelf is nog steeds in handen van de familie die het bedrijf bijna 140 jaar geleden heeft opgericht. En de zorg die deze Limburgs familiebrouwerij aan zijn bieren schenkt, proef je nog steeds terug in iedere fles. Een reden temeer om ieder flesje met aandacht open te maken er rustig van te genieten.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.