Kruidenbitter

Kruidenbitter

[2018] Onlangs had ik de eer en het grote genoegen te mogen jureren voor de Birra dell’Anno competitie, het beste bier van Italië. Een feest om te doen. Want hoewel Italië van oudsher helemaal geen bierland is, heeft het inmiddels 1.400 brouwerijen die samen 1.300 bieren naar de competitie inzonden. Desondanks drinkt de gemiddelde Italiaan niet meer dan dertig liter bier per jaar. De consument heeft er de keuze uit geweldige bieren. Natuurlijk heb je er prachtige pilsners en IPA’s. Maar die heb je in veel landen. Nee, het is voor de rariteiten dat ik graag naar Italië afreis.

Italianen zijn nu eenmaal meesters van de smaak. In categorie 20 van de competitie vindt dat zijn hoogtepunt. Categorie 20 zijn bieren met koffie, kruiden of speciale granen die niet in een van de andere biertypen passen. Een kleine greep uit de Italiaanse smaakcreativiteit: een bier met bergamot en limoen, met bergamot en koriander, met rozenbottel, sinaasappelhoning, vlierbessen en zwarte peper, met hennep, met saffraan, met basilicum, met basilicum, gember en limoenschil, met kattenkruid, met gember, met lavendel en tijm, met sinaasappelschil en kardemom, met kardemom, steranijs en roze peper, met kamille en verbana gras, met zout peper en jeneverbes, met pompoen, kaneel en mirre, met jasmijn, met gember, kaneel, koriander, kardemom en bloedsinaasappelschillen, met ahornsiroop en gember, met dennenhars, met peper, sinaasappelschil, gentiaan, koriander en kamille, met toffee, met koffie, met tonkabonen, met cacaobonen, met cacao en chilipeper, met gedroogd fruit, cacao, peper, kaneel, kruidnagel en dennennaalden. met duizendblad (achilles), met gedroogde mandarijnenschil en vanillebonen. Daarnaast is er nog een hele bak kruidigheid vertegenwoordigd in de categorie saison. De Birra Rurale saison met bergamot wordt af en toe in Nederland geëxporteerd en is de moeite waard als een zomerse dorstlesser. In de categorie fruitbieren komen niet alleen bieren voor als kriek, maar ook IPA’s met mandarijntjes of ananas en Berliner Weisse met framboos of kers. Er is zijn aparte categorieën met kastanjebieren en honingbieren. Het is nog niet zo eenvoudig om een kastanje terug te proeven in een stout merkte ik. De brouwer van Rurale was buitengewoon trots op z’n kastanjehoningbier van dit jaar. De bomen groeien op 800 meter hoogte, wat blijkbaar de beste bloesem geeft. Bovendien is de boomgaard een Aziatische kastanjeziekte bijna te boven waardoor de bomen veel beter bloeien dan in de laatste 5 jaar. En dat proef je in de bieren.

Met zoveel aandacht voor bijzondere ingrediënten is het niet verbazend dat de enige Italiaanse trappist een tripel is die op smaak is gebracht met eucalyptus. Zelfs Heinekendochter Birra Moretti heeft een serie bieren op de markt gebracht die elk een andere regio centraal stellen, met steeds een ander ingrediënt. De Lucarna heeft laurier, die wat naar mint en eucalyptus smaakt en de Siciliana vanzelfsprekend sinaasappelbloesem. Daarmee wordt dat bier een soort Radler voor gevorderden. Natuurlijk is het niet allemaal even geslaagd en zijn het meestal geen bieren om van door te drinken, maar bijzonder is het zeker. En vaak uitstekend geschikt als begeleider aan tafel.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.