Limburgs Weizen

Limburgs Weizen

[2011] Begin april presenteerde Gulpener een nieuwe loot aan de stam: Weizen. Zoals je van de meest duurzame brouwerij van Nederland mag verwachten, is dit niet zomaar een Weizen. Limburgs Land Ur Weizen is het eerste klimaatneutrale Weizen ter wereld. Bij de productie is uitsluitend gebruik gemaakt van groene energie.

Dat Gulpener voor een Weizen kiest om haar gamma aan bieren uit te breiden is niet verwonderlijk. Dit van oorsprong Duitse biertype is hard op weg de nieuwe rage te worden op de Nederlandse terrassen. Bovendien heeft brouwmeester Jan Willem den Hartog zijn brouwopleiding in München genoten. Weizen is een volmondig bier met diffuse uitstraling, gemaakt met tarwemout. De smaak is licht zuur, met een karakteristieke geur van banaan en kruidnagel. Er zit behoorlijk wat koolzuur in maar toch is het bier verfrissend. In Beieren, waar dit biertype van oorsprong vandaan komt, wordt het al ’s ochtends gedronken als begeleider van een gewelde Weisswurst met zoete mosterd. Ook voor het etiket heeft de brouwerij inspiratie gevonden in Beieren. Het blauw van de lucht boven de graanvelden blijkt bij beter kijken heel subtiel de blauw wit geblokte vlag van Duitse deelstaat.

Met Limburgs Land Ur Weizen heeft Gulpen naast Korenwolf een tweede tarwebier in het assortiment. Het ene met Duitse wortels, het andere met Belgische. Als je de twee bieren met elkaar vergelijkt valt op dat de Weizen steviger is, voller van smaak – en kleur. In Korenwolf hebben de frisse zuren de overhand. Het bier komt wat geparfumeerder over. Dat is niet verwonderlijk als je beseft dat er bij het brouwen extra kruiden gebruikt zijn. Bij een straattest was een van de commentaren dat beide typisch ‘Limburgse’ bieren zijn. Vergeleken met het oorspronkelijke Weizen van de oudste brouwerij ter wereld, Weihenstephan, blijkt dat Gulpener de bierstijl goed getroffen heeft. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat ze in het Duitse voorbeeld nog wel haar meerdere moet erkennen. Niet verbazend gezien het verschil van honderden jaren ervaring in het brouwen van Weizen.

Gulpener zou Gulpener niet zijn als ze niet van de introductie een feest voor duurzaamheid zou maken. Locallicious heet het evenement waarbij Gulpener bieren met bijpassende streekgerechten op tafel komen. Verschillende goeroes presenteerden hun visie op een duurzame samenleving. Albert Kooy van de hotelschool in Leeuwarden breekt een lans voor de nieuwe Nederlandse keuken, waarbij groenten de boventoon voeren. Biologische groente vanzelfsprekend, maar belangrijker nog – groente uit onze streken en uit het seizoen. Biologische tomaten uit de kas – daar heeft Albert niet veel mee op. Een klimaat neutraal streekbier past vanzelfsprekend uitstekend bij deze nieuwe keuken. Vera Dalm van MilieuCentraal liet zien dat de ecologische voetafdruk van bier vele malen kleiner is dan die van wijn. Een extra aansporing om van een goed glas bier te genieten. Als laatste kwam Alessandro Avataneo, een van de goeroes van de slowfood beweging aan het woord. En hoewel zijn verhaal boeiend was blijken slow food en long talks elkaar niet in de weg te staan. En dat terwijl de vijf al ruim in de klok stond. Gelukkig had de levensgenieter Alessandro dat ook door, en met Italiaanse charme gaf hij zijn gehoor versneld over aan Limburgs Land Ur Weizen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.