Midzomer 2010

Midzomer 2010

[2010]  Dit weekend vierden de regionale familiebrouwerijen de komst van de zomer met een Midzomer bierfestival op zaterdag en een Open Huis op zondag. Tijdens het festival in Budel waren alle vier de brouwerijen die samenwerken in de Smaak van Echt aanwezig. Dat zijn bedrijven met een historie van minstens 140 jaar, en nog steeds in familiehanden. In totaal presenteerden zij hun gasten meer dan 25 verschillende bieren, uiteenlopend van Budels Honey tot Gerardus Dubbel Kloosterbier en van Alfa Edel Pils tot Venloosch Alt.

Oranje

Ondanks de voetbalwedstrijd Nederland – Japan die ’s middags gespeeld werd, hadden vele honderden bierliefhebbers de weg naar de Bierparel in Budel weten te vinden. Onder hen ook brouwersvoorzitter en streekgenoot Hans Wiegel. De bezoekers zagen er grappig uit. De organisatie had het proefglas verpakt in een zogenaamde bierbuidel, een oranje ‘washand’ die met een koordje om de nek kan worden gedragen. Het idee is dat ieder zijn glas bij zich kan houden en toch de handen vrij heeft om te proeven van de streekgerechten, die geserveerd werden. De opzet werd lang niet door iedereen begrepen. Gevolg was dat de meeste bezoekers met een knal oranje perskaart voor de borst leken rond te lopen, glas in de ene hand, en bord in de andere en geen hand meer vrij om mee te eten. Bands als BB three (het waren er vijf) en Moose speelden later op de avond de pannen van het dak.

Smaak van Echt

De eenmalig gebrouwen bieren van de Smaak van Echt 2010 stonden op deze avond centraal. De brouwmeesters van de vier brouwerijen bespraken op het podium het bier van hun collega’s. Zo loofde brouwmeester Jan Willem den Hartog (Gulpener) het fruitige karakter van Budels Echt 2010. Theo Sonnemans (Lindeboom) deed zijn best het unieke graan spelt te beschrijven in Gulpener Echt 2010. Erik Bielders (Alfa) roemde op zijn beurt de hoppige afdronk van Lindeboom Echt 2010 terwijl Harry Arts (Budel) juist viel voor de zachtheid van Alfa Echt 2010. Na afloop konden de bezoekers de brouwmeesters nog aanschieten voor vragen.

Open Huis

Een dag later, Vaderdag 20 juni, openden de vier brouwerijen hun deuren, zodat buurtbewoners en andere geïnteresseerden met eigen ogen konden zien hoe deze regionale bieren tot stand komen. De dagen werden druk bezocht. Eén vader werd ’s ochtends om half elf door zijn bij de Alfa brouwerij in Schinnen gedropt, om er zijn droomvaderdag te beleven. Hoe laat hij is opgehaald is niet bekend. In Budel was de Bierparel voor de tweede achtereenvolgende keer het focuspunt van de gezelligheid. Van daaruit vertrokken steeds groepen belangstellenden voor een rondleiding door de brouwerij. Gulpener in Gulpen en Lindeboom in Neer kozen voor een vrije wandeling door de brouwerij. Op strategische plekken stonden medewerkers om vragen van bezoekers te beantwoorden. Bezoekers die de band Moose op zaterdag in de Bierparel gemist hadden, kregen in Gulpen een tweede kans. Bij de gistvaten stond een barretje waar Echt 2010 van het vat geproefd kon worden. Ook Lindeboom had bij uitzondering enkele vaten Echt 2010 afgevuld – het bleek aan de lange biertafels in het magazijn verreweg het meest populaire bier

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.