Mont Blanc

Mont Blanc

[2007]  Wie met z’n bieren wil opvallen moet iets bijzonders verzinnen. Dat kan door een sublieme kwaliteit – die je dan wel onder de aandacht moet weten te brengen – maar het kan ook op een andere manier.

De brouwerij du Mont Blanc heeft zo’n andere manier gevonden. De Franse brouwers gebruiken het water van de hoogste berg van de Alpen om hun bier mee te brouwen. Bovendien hebben ze zo een naam voor hun bier die iedereen kent: Mont Blanc. De gedachte is niet zo gek. Goed water is onmisbaar voor het brouwen van lekker bier. Tenslotte bestaat bier voor zo’n 95% uit water. De bron van de brouwers du Mont Blanc heet l’Echapleuze en bevindt zich op 2074 meter op de flanken van de berg. Ze zouden dit zuivere water als bronwater kunnen verkopen, zoals Evian dat een paar kilometer verderop doet. Maar gelukkig doen ze er wat beters mee: ze brouwen bier.

Mont Blanc maakt vier verschillende soorten bier. Twee van de bieren zijn van een type zoals we hier ook kennen: een blond en een witbier. Het witbier doet denken aan het soort bier dat we uit België kennen. Dat is ook niet verbazend, want de Fransen hebben bijles gekregen van de brouwers van brouwerij Sterkens uit Meer.  Het bier is prima, maar waarom zou je een bier van ver halen dat smaakt als een bier dat je hier ook in de supermarkt vindt?

Voor de twee andere bieren heeft Mont Blanc gebruik gemaakt van een tweede truc om op te vallen. De bieren zijn fel gekleurd en hebben dankzij de toevoeging van allerlei kruiden, bessen en wellicht ook minder natuurlijke stofjes een hele aparte smaak gekregen.

De Violette de Mont Blanc is roze. Volgens de beschrijving is dit bier op smaak gebracht met viootjes en bosbessen (die op het etiket overigens rood van kleur zijn). Er gaan hele dagen voorbij dat ik geen viooltjes proef, dus een slok van dit bier spreekt me wel aan. Het is een teleurstelling. Als dit de smaak van viooltjes is, dan ben ik blij dat ik daar niet eerder van ‘genoten’ heb. Het is alsof er een hele chemiefabriek in de fles ontploft is. Het bier ruikt naar pretoriums en cassislimonade. De smaak doet denken aan frambozensnoepjes en poedersuiker. Het is geen succes.

Het meest opvallende bier van Mont Blanc is lichtgroen. Natuurlijk zit het in een doorzichtige fles zodat de aparte kleur direct opvalt. Verte de Mont Blanc is op smaak gebracht met genepi, een klein plantje dat groeit in de alpen. Botanisch is genepi verwant aan een ander plantje: absint. Veel kunstenaars, waaronder de schilder Van Gogh waren verzot op de likeur die ze van absint maken. Men zegt dat je er gek van wordt. Jarenlang was het daarom verboden om absint (de likeur) in Nederland op de markt te brengen. Dat verbod is pas een paar jaar geleden opgeheven.

Of je van genipi gek wordt weet ik niet, maar het bier dat ze er in Frankrijk van brouwen smaakt heerlijk, zeker als je het goed koud drinkt. Het zoete bier heeft een smaak die doet denken aan reine claude siroop en limoen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.