Neer in Amsterdam

Neer in Amsterdam

[2007]  Afgelopen vrijdag was Amsterdam getuige van de kracht en passie die een kleine brouwerij bij haar klanten kan losmaken. De Limburgse familiebrouwerij Lindeboom uit het piepkleine plaatsje Neer opende haar stamhuis in de hoofdstad. En dat heeft de stad geweten. Vrijwel het hele dorp was de grote rivieren overgetrokken om dit spektakel mee te maken.

Hoewel het dorp Neer maar een paar honderd inwoners telt, heeft het maar liefst twee schutterijen met bijbehorende fanfare. Midden op de Dam gaven de schutterijen Sint Sebastianus en Sint Martinus een concert voordat ze onder tromgeroffel en trompetgeschal marcheren naar café De Heffer aan de Warmoesstraat, het nieuwe Amsterdamse stamhuis van de Lindeboom. De drie (!) schutters die Amsterdam rijk is – schutters, niet schutterijen –, lopen voorop over het Damrak. Amsterdammers en toevallige passanten kijken hun ogen uit naar de bonte stoet mannen en vrouwen in vrolijke uniformen met hellebaarden en vaandels.

Bij de Heffer aangekomen versperren tientallen schutters, muzikanten en toeschouwers de doorgang in de Warmoesstraat. Een politie auto komt volledig vast te zitten in de mensenmassa.  Daar waar in Limburg de agenten waarschijnlijk uit zouden stappen om mee te delen in het feestgedruis, kiezen onze Amsterdamse dienders ervoor om midden tijdens het optreden van de fanfare van Sint Martinus de sirene aan te zetten om zich door de drukte te wurmen. Na dit optreden van de lokale politie is er genoeg ruimte voor de vendelzwaaiers van Sint Martinus en de manoeuvres van Sint Sebastianus. Dat laatste doet wel een beetje denken aan het exerceren bij de oude televisieserie “Daar komen de schutters”. De schutters zelf nemen de oefeningen heel serieus.

De officiële opening van de Heffer bestaat uit de onthulling van een schilderij. Kunstschilder Willem Janssen maakte een moderne echo van het beroemde schuttersstuk “De Nachtwacht” van Rembrandt, dat toepasselijk “De Nachtwacht van Neer” heet. Om het te zien hoef je niet naar een museum. Wat nog mooier is, je kunt aan de bar van De Heffer eerst een lekker koel glas Lindeboom bestellen om daarna pas het kunstwerk te bewonderen. Wie goed kijkt ziet op de achtergrond tussen de schutters het vrolijke hoofd van Willem Geenen, achterkleinzoon en naamgenoot van de oprichter van deze familiebrouwerij.

Dat het woord familiebrouwerij geen loze kreet is blijkt duidelijk. Zowel zoon Bernd als de hoogbejaarde moeder van Willem Geenen zijn bij de festiviteiten aanwezig. Moeder Geenen wordt in de stampvolle kroeg door de voorzitter van de schutterij Sint Martinus in het zonnetje gezet. Hij doet dat in het ABN (“Algemeen Beschaafd Neers” in zijn eigen woorden), waardoor het verhaal niet voor alle aanwezigen te volgen is. Voor de aanwezige Amsterdammers is het welkomstwoord van bedrijfsleider Sacha van der Sterren beter te volgen. Hij legt uit dat de naam van het café terugslaat op de tijd dat de accijnsheffer van Amsterdam in het pand zijn geld inde. Inmiddels wordt er in de Heffer geen accijns meer geheven. De gasten heffen uitsluitend nog het glas. Een mooi glas Lindeboom vanzelfsprekend.
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.