Nieuwe Hollandse Bierlinie

Nieuwe Hollandse Bierlinie

[2015] In de afgelopen weken was ik twee keer te gast in een van de vele forten die Nederland telt. Eind 19e eeuw, begin 20e eeuw zijn er maar liefst twee verdedigingslinies gebouwd om Holland en Amsterdam te beschermen tegen een eventuele invasie. De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam bestaan beide uit forten waartussen hele gebieden onder water gezet moesten worden om de vijand buiten de poort te houden. Om die reden liggen de forten als grote molshopen midden in het typisch Nederlandse polderlandschap. Met de komst van zwaar geschut en de uitvinding van het vliegtuig waren de verdedigingswerken al achterhaald op het moment dat ze gebouwd werden. Een aantal ervan zijn nog jaren als gevangenis of munitieopslagplaats gebruikt, voordat Defensie ze ook daar niet meer voor nodig had. Inmiddels is men druk op zoek naar een nieuwe bestemming van deze forten, die tot rijksmonument verheven zijn.

In minstens drie van de forten is die bestemming nogal bierig. Zo ontstaat langzamerhand iets van een nieuwe Hollandse bierlinie. Daniëlle Duits en Marco Lauret zijn sinds kort trotse eigenaar van Fort Everdingen, gelegen op de grens van Utrecht en Gelderland. Hier hopen ze binnenkort hun eigen bier te kunnen brouwen. Tot nu toe wordt het meeste Duits en Lauret bier gebrouwen in België. De brouwerij komt in een van de houten loodsen van het fort, legt Daniëlle uit. Vanwege de monumentale status is het te ingewikkeld om binnen in het fort een brouwerij te bouwen. Bovendien mag je er een deel van het jaar niet in, om de daar verblijvende vleermuizen niet te verstoren. Zo is het wel een prachtige plek om bier op fust te laten rijpen. In de contrascarpe komt onder andere een mosterdmakerij, op veilige afstand van de brouwerij zelf. Marco is als de dood voor een infectie met de azijnzuurbacterie, die al het bier zuur kan maken. Op de terreinen rond het fort is een camping voorzien, waarvan het proeflokaal van de brouwerij ongetwijfeld het kloppend hart zal vormen. Als een van de eerste gasten zal een compagnie van de genie hier zijn tenten opslaan.

Het laten rijpen van bier in de constante temperatuur die binnen de metersdikke muren van het fort heerst, is ook het idee van Felix Wilbrink en Fiona de Lange. Woordkunstenaar Felix spreekt niet zozeer van rijpen, als wel over het opvoeden van bier. In de Bierbank in Fort bij Spijkerboor in de Beemster liggen honderden flessen van hun opvoeding te genieten. In een fort verderop liggen er zelfs nog meer. Vier keer per jaar organiseert de Bierbank een proeverij om te laten beleven hoe mooi bier op leeftijd kan worden. Niet te vaak, want ook hier heeft de natuur zijn rust nodig. Het bier wordt met de jaren zachter en ronder van, legt Fiona uit. Ik krijg onder andere een Tevreden 2012 van Duits en Lauret te proeven met een echte Comté kaas uit Frankrijk. Een goddelijke combinatie. Die Hollandse Bierlinie, die heeft veel moois te bieden!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.