Oost Groningen

Oost Groningen

[2018] Oost Groningen lijkt niet de meest voor de hand liggende plaats voor bijzondere bierontwikkelingen. Toch zijn er in deze hoek van ons land bijzondere dingen gaande. Zo heeft het eerste brouwhotel van het land er sinds kort zijn deuren geopend. Dat wil zeggen, hotel Parkzicht in Veendam heeft sinds kort brouwerij. Het hotel zelf is veel ouder. Het werd door de overgrootvader van de huidige eigenaar, Appie Weij in 1931 geopend. Het begon als een café met vijf logeerkamers met uitzicht op het park van Veendam. In de loop van de tijd kwamen er meer kamers, een feestzaal bij en in 2006 een restaurant. De ontwikkeling van de tijd is in de naam te zien. Het park heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een plein en nieuwe bebouwing, en dus heet het grand café restaurant van hotel Parkzicht:’t Plein. Het is een grote en succesvolle uitbreiding van het bedrijf, en het plein heeft meer dan genoeg ruimte voor een terras met honderdzeventig stoelen. Sinds dit jaar heeft hotel Parkzicht ook een eigen brouwerij zodat de terrasbezoekers kunnen genieten van een vers gebrouwen bier. Het familiebedrijf blijft mee gaan met z’n tijd.

Appie wist de hand te leggen op de glazen brouwketels van de voormalige brouwerij Graaf van Heumen, die de deuren gesloten had. De ketels staan nu te glimmen in het midden van het café restaurant. Vanaf eind mei tot midden juli wordt er iedere donderdag een nieuw bier gelanceerd. Als eerste een weizen, dat een schot in de roos blijkt. Het bier is een wat hoppiger versie van z’n Duitse voorbeeld. Een week later volgde een witbier in de Belgische stijl. Komende donderdag is het de beurt aan een IPA naar Amerikaans voorbeeld. Een pils, blond en tripel staan daarna op het programma. Het gamma wordt afgesloten met een hemp & hop op 14 juli, misschien wel het meest Nederlandse bier van de zeven. Ook de naam van de brouwerij laat zien dat de tijden weer veranderd zijn. De brouwerij van hotel Parkzicht en grand café restaurant ’t Plein heet Bogdike brewery.

De ontwikkeling in Veendam staat niet op zichzelf. Verder naar het oosten zijn plannen voor nog een bijzondere bierige ontwikkeling. Veendam ligt aan de rand van de zogenaamde graanrepubliek. De term werd gebruikt door de schrijver Frank Westerman voor het vlakke land vol akkerbouw, waar rijke herenboeren en stijfkoppige communisten de dienst uitmaken. Een gebied waar ook veel brouwgerst vandaan komt. De graanrepubliek is daarom de naam van een project in Bad Nieuweschans, waarbij in een oude remise een coöperatie moet ontstaan van verschillende graanverwerkende bedrijven. Het plan is, om in de loods een ambachtelijke bakker, een distilleerderij een brouwerij en een micromouterij neer te zetten. Oost Groningen kent al de grootste en modernste mouterij van ons land met Holland Malt in Eemshaven, maar nu zou het ook één van de kleinste kunnen gaan krijgen. Het is een beetje ‘eerst zien, dan geloven’, want het project loopt de nodige vertraging op. Maar als het eenmaal echt van de grond is, bewijst Groningen dat niet alleen de stad, maar ook het gebied er om heen de moeite van de bierreis waard is. En wat is er dan mooier dan boven de gistingstanks in brouwhotel Parkzicht te kunnen slapen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.