Overweldigend Drinktec

Overweldigend Drinktec

[2017] Eens in de vier jaar wordt in München de beurs Drinktec georganiseerd, de grootste beurs voor de drankenindustrie in Europa, en misschien wel de hele wereld. De focus ligt op bierbrouwerijen. Deze week is het weer zover. Hal na hal van de lokale RAI staat vol met brouwinstallaties. De opkomst van nieuwe brouwerijen heeft ertoe geleid dat er vele tientallen aanbieders zijn. Duitsland en China hebben de overhand. Je kunt een glazen brouwhuis kopen of een gele met een grote rode Chinese draak erop. Iemand sambal bij? Koper, roestvrij staal, toonbaar of industrieel, alles is mogelijk. De nieuwste snufjes om een nog hoger rendement te bereiken worden gepresenteerd. Wat een verschil met het begin van de craftbeer revolutie, toen de eerste nieuwe Amerikaanse brouwers alleen gebruik konden maken van koperen tweedehands brouwhuizen uit Duitsland. Het geeft vernieuwers als Anderson Valley of Anchor Steam een onwerkelijk ouderwetse uitstraling. De Duitse leverancier Krones heeft zelfs een hele hal voor zichzelf, omgetoverd in een toonzaal vol verpakkingsmachines, brouwhuizen en andere apparatuur. In buitenaards bluelight staan de glimmende machines te sissen en brommen. Dit is de hightech kant van bier, niet de ambachtelijke.

In een andere hal staan meer moutleveranciers dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. Ook hier domineert het grote bedrijfsleven. Er zijn hopleveranciers uit iedere hoek van de wereld. met proeverijen van de nieuwste hopsoorten. Leveranciers van gedroogde gist presenteren hun nieuwste innovaties. Fermentis komt met een gist die buitengewoon alcoholtolerant is, ideaal voor het brouwen van gerstewijn. De gist is gemengd met een enzym dat ingewikkelde suikers kan afbreken zodat het alcoholgehalte nog verder op kan lopen. Lallemand presenteert voor het eerst een micro-organisme om zuur bier te brouwen in gedroogde vorm. Iedereen dingt naar de gunsten van de brouwers die in groten getale naar München zijn getrokken. Het is echt een wereldmarkt. Brouwers in Beierse jankers lopen gebroederlijk naast brouwers in kaftan (toegegeven, die laatste is een uitzondering). De meeste bezoekers hullen zich braaf in grijs of blauw pak. Het geeft al met al een aardig inkijkje in de nieuwste ontwikkelingen.

Zoals gewoonlijk is de Amerikaanse Brewers Association luid en duidelijk aanwezig. De stand van de Brewers of Europe die er tegenover staat steekt er magertjes bij af. De Amerikanen profileren zich als de vernieuwers van de bierindustrie bij uitstek. De Europeanen laten zich de kaas van het brood eten. De bron van de hedendaagse biercultuur dreigt onder te sneeuwen. Toch denk ik dat er een kentering op zal treden. De aandacht voor subtiele bieren, met vakmanschap gemaakt, gaat weer toenemen. Schreeuwerigheid is leuk, maar gaat op den duur vervelen. De Brewers of Europe zien deze ontwikkeling ook. Om die verder te ondersteunen organiseren ze volgend jaar juni een ‘Brewers Forum’ dat grote en kleine Europese brouwers samen moet brengen in een lofdicht op Europees bier in al zijn facetten. Een uitdagende ambitie. Maar eerst is er het Oktoberfest, dat direct aansluitend aan de Drinktec van start gaat.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.