Praagse Bierentuinroute

Praagse Bierentuinroute

[2023] Praag is een van de mooiste steden van Europa. De stad ligt schitterend aan een bocht in de rivier Moldau, met de prachtigste gebouwen, vol van muziek. Maar het is niet alleen de Moldau die door de stad stroomt. Ook het bier stroomt rijkelijk. Vooral de klassieke Tsjechische blonde lagers, ‘10’ en ‘12’, en af en toe een donkere variant daarvan. Ik drink ze bij voorkeur in een klassieke Tsjechische bar. Drie ervan liggen op de ‘Bierentuinroute’, die zijn naam ontleent aan het feit dat ieder van de drie kroegen naar een dier genoemd is. De route begint bij de Praagse Burcht en eindigt in de Oude Stad. Begin overigens wel op tijd, want de klassieke Tsjechische kroegen sluiten om tien uur ’s avonds al hun deuren. Misschien omdat de stamgasten al voor de middag beginnen met drinken.

De eerste stop is U Černého Vola, de Zwarte Os, vlak bij de Praagse Burcht. Het bierlokaal zou nauwelijks opvallen, als er niet altijd een groepje bierdrinkende rokers buiten zou staan. Het lokaal is gevestigd in een prachtig barok gebouw aan het Loretánské naměsti. Door de gebrandschilderde ramen zie je nauwelijks dat hier een bar gevestigd is. Binnen is de inrichting eenvoudig. Wit stucwerk, bruin hout, een paar tafeltjes en stoelen. Blijkbaar komen er regelmatig toeristen, want de menukaart staat standaard ook in het Engels op de tafel. Stel je daar niet te veel van voor: wat worst, kaas en gehaktbrood, dan ben je er wel.

Een kleine wandeling naar beneden brengt de dorstige dierenliefhebber bij U Hrocha, het Nijlpaard, Thunovská 10. Als je je echt verveelt, kun je hier tellen hoeveel nijlpaarden je ziet. Dit is het kleinste en klassiekste bierlokaal op de route. U Hrocha is opgericht door gasten van U Zlatého Tigra, die hun favoriete kroeg iets te druk met toeristen vonden worden. En inderdaad, ik ben de enige buitenlandse toerist in U Hrocha. Het is de Tsjech die bij mijn tafeltje aanschuift, die mij de ‘beer zoo route’ leert.

De laatste stop op de bierentuinroute is ook de bekendste: U Zlatého Tigra, de Gouden Tijger. Om er te komen ga je vanuit U Hrocha over de prachtige, en daardoor bomvolle, Karelsbrug naar de Oude Stad. Ik was bang dat de bekendheid en de ligging in het meest toeristische deel van Praag de traditionele sfeer van deze beroemde kroeg verpest zouden hebben. Maar niets is minder waar. Ook hier weer belemmeren gebrandschilderde ramen het uitzicht op de gezelligheid binnen. Zelfs in de deur in een steegje zit gebrandschilderd glas. Zodra je die opentrekt komt een kakafonie van gesprekken je tegemoet. Er wordt gekletst en gelachen. Je wordt verwacht ergens aan een tafeltje aan te schuiven. Iedereen raakt met elkaar in gesprek. En iedereen drinkt grote potten bier. Ik zie in het hele café welgeteld een vrouw die een cola drinkt. Het knalrode blikje staat als een puist op de tafel. Op een eenvoudig reepje papier worden de consumpties met streepjes aangegeven. Aan de muur prullaria die herinneren aan een rijk verleden: voetbalbekers, een foto van de Amerikaanse president Bill Clinton op bezoek. En norse obers zetten telkens een nieuwe pul bier neer als de vorige bijna leeg is. Zoals het hoort. Bier moet stromen in de Praagse Bierentuin.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.