Real Ale

Real Ale

[2019] Zo met de Brexit in aantocht kan ik het niet nalaten om wat te mijmeren over de Britse biercultuur. Mij zul je niet op het strand vinden op 31 oktober om Groot Brittannië uit te wuiven, terwijl het langzaam de oceaan op drijft. Ik gooi ze liever een reddingsboei toe.

De Britten hebben wat gekke gewoontes als het op bier aan komt. De bekendste is hun weerstand tegen een gezonde schuimkraag op het bier. Al schijnt het dat dit regionaal bepaald is. Zuinige Schotse kroegbazen hebben geen enkel bezwaar tegen een vingertje schuim. Maar toen ik in Harwich ooit een wenkbrauw optrok bij het zien van de kleinste schuimkraag op mijn pint, haastte de barvrouw zich onmiddellijk om zich te excuseren. ‘I’ll top it up later for you.” Ik heb me laten vertellen dat de Britten als enige gebruik maken van bevruchte hopbellen en dat het bier daarom minder bevattelijk is voor oxidatie. En daarom is een schuimkraag niet echt nodig.

Die voorliefde voor schuimloos bier gaat hand in hand met de liefde voor een bier op keldertemperatuur. Daar zit een kern van waarheid in. Hoe lager de temperatuur, hoe slechter onze reukzin werkt. Je kunt ieder bier drinkbaar maken als je het maar koud genoeg serveert. De bierkelder is heilig in de traditionele pub. ‘Cellermanship’, keldermanschap, is een vak wat je in de loop van de jaren leert.

Een belangrijk onderdeel is dat bier niet met koolzuur omhoog geblazen wordt, maar met een handpomp. Al het koolzuur in het bier is ontstaan door nagisting in het vat. Hoe je zo’n vat aanslaat, eerst met een harde houten pin om het vat open te krijgen en daarna met een zachte, zodat het vat kan ademen; het is een vakmanschap waar je tegenwoordig met een lampje naar moet zoeken. Het is iets totaal anders dan het aansluiten van een koolzuurfles op een fust, zoals wij gewend zijn. Cask bier leeft, het gist nog na in het vat. Het is het soort vakmanschap dat een bezoekje aan de pub zo uniek maakt. Samen met het feit dat er overal tapijt is, van de vloer tot het plafond en zelfs in de WC. Het dempt ieder geluid, wel zo makkelijk. Het absorbeert ook iedere geur en dat is minder prettig. Cask beer staat zo tegenover keg beer, dat met koolzuur getapt wordt. Zeg maar het bier zoals wij dat kennen. Iedere haal aan de bierpomp trekt bier omhoog en laat lucht in het vat stromen. Vandaar dat het cask niet langer dan drie dagen goed blijft. De Britse bierconsumentenvereniging CAMRA noemt cask beer het hoogtepunt van brouwers’ vakmanschap. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Hoe je het went of keert, oxidatie speelt een belangrijke rol bij real ale. En veel bieren worden er simpelweg niet beter door. Zelfs als je het vat binnen drie dagen leegtapt. Helaas gebeurt dat te weinig, waardoor je maar al te vaak met een vermoeid bier in je glas eindigt. Zonder schuim, dat wel, waardoor je van de volle pint vermoeidheid moet genieten. Maar eerlijk is eerlijk, een vers glas real ale, ik blijf ervoor de Noordzee oversteken.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.