Vleteren

Vleteren

[2014] De Westvlaamse gemeente Vleteren kan met recht claim leggen op de titel ‘meest interessante biergemeente van België’. Een boeiende drieschaar aan brouwers noemt Vleteren zijn thuis. De gemeente heeft wereldfaam door de brouwende trappisten van de Sint Sixtus abdij. De abdij is alleen bereikbaar via kleine boerenweggetjes door het vlakke land. Brouwerij en abdij zijn niet toegankelijk voor publiek. Achter een hoge muur is alleen de opvallende zwarte nieuwbouw te zien die aansluit op de kloosterkerk. Wie een stukje doorrijdt kan van over een akker in de verte de brouwerij zien liggen. Bezoekers kunnen wel terecht in café In de Vrede om het beroemde Westvleteren trappistenbier te proeven. Westvleteren 12 werd meerdere malen tot beste bier ter wereld uitgeroepen. Massaal storten de bezoekers zich eerst op een klein winkeltje in de hoek van het café. Per persoon zijn maximaal twee sixpacks te kopen van het bier dat op dat moment verkrijgbaar is. Die aanschaf moet als eerste, stel je voor dat het bier voortijdig uitverkocht raakt. Goedkoop is het niet, twintig euro voor zes flesjes bier. Daarna rusten de bierjagers uit aan een van de tafeltjes van het café met een goed glas tappist, eventueel begeleid door een croque monsieur. De gescoorde sixpacks staan trots op tafel, als ware het een jachttrofee.

In Oostvleteren vind je de Struise brouwers. De Struise brouwers zijn vier mannen die sinds 2001 bieren van wereldklasse maken. Zo goed, dat bierrating site Rate Beer ze in 2008 tot beste brouwers ter wereld uitriep. Een klein schooltje in Oostvleteren is hun uitvalsbasis. Op zaterdagmiddag wordt bierliefhebbers de les gelezen. In het schooltje kun je zo’n twintig bieren van het vat proeven. Hun Pannepot is een gedicht. Een donkerbruine quadrupel, zoet en kruidig. De brouwerij heeft haar naam van een struisvogelbrouwerij die twee van de vier brouwers ooit runden.

Ook Woesten, de derde dorpskern van de gemeente Vleteren, herbergt een brouwerij. Echt aanlokkelijk is de naam niet: Deca services. De naam Deca komt van Decaesteckere, de familie die tot de jaren tachtig eigenaar van de brouwerij was. Sindsdien is de brouwerij in handen van de familie Christiaens, die het brouwen combineerde met een drankenhandel waar naast limonade, wijn en whisky ook bieren van andere brouwers verkocht worden. Het is een drive thru drankhandel. Je rijdt gewoon met de auto naar binnen, laat de kratten in, betaalt en rijdt weer weg. De bieren van Deca Services worden onder de naam Vleteren op de markt gebracht. Het zijn geen kleintjes. Het lichtste bier is Vleteren Bruin met 8% alcohol. Vleteren Bruin 12 en Blond 12 rijpen na op vat en hebben ieder 12% alcohol. Het oudste bier is Antiek Blonde, een zwaar blond bier met eveneens 8% alcohol. Ook de Struise brouwers maken gebruik van de ketels van Deca Services, net als enkele andere Belgische brouwers.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.