Wie brouwt Nederlands Nieuwe 2021

Wie brouwt Nederlands Nieuwe 2021

[2020] Na een succesvolle wedstrijd in 2018 keert Nederlands Nieuwe in 2021 terug. BIERburo daagt brouwers opnieuw uit de beste Nederlands Nieuwe te brouwen. Juist in deze in deze spannende tijden is het belangrijk om vooruit te blijven kijken. We hebben een mooie biercultuur in Nederland opgebouwd, maar het een typisch Nederlands bier lijkt nauwelijks te bestaan. Met de wedstrijd wil BIERburo desondanks de term ‘lokaal’ extra invulling geven. Dat past meer dan ooit in de tijdsgeest.

Bestuurslid Raymond van der Laan van de onafhankelijke brouwersvereniging CRAFT schreef onlangs een column voor de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur waar hij hetzelfde signaleert. Onder de kop: ‘Nederland Kopieerland’ beschrijft hij dat Nederlandse brouwers meesters zijn in het eigen maken en verbeteren van buitenlandse biertypen. Dat doen we met verve. Maar iets echt origineels Nederlands, dat ontbreekt. Of het moet het biertype ‘kuit’ zijn, dat een paar jaar geleden opnieuw tot leven werd gewekt.

Tijdens research voor mijn podcast Biertypisch Henri, kwam ik erachter dat ook het verhaal van kuit na aanvankelijk enthousiasme nu marginaal is. Het hangt af van een enkeling die volhoudt en er succesvol mee is. Een mooi voorbeeld daarvan is Naeckte Brouwers met hun Elser. Het levend houden van dit oude Nederlandse biertype blijkt een mooi maar uitdagend avontuur, getuige de gesprekken die ik voerde. De podcast is vanaf vandaag te volgen via Bierradio of de verschillende podcastplatformen.

Terug naar Nederlands Nieuwe. Dit is een nieuw bier dat wortelt in de lokale omgeving van de brouwerij. Dat kan zijn door gebruik van lokale ingrediënten, lokale bereidingswijze of door samenwerking met partijen uit de buurt. De eerste wedstrijd werd in 2018 gewonnen door Klaverke bier met hun Weibok. Dit was een collaboration brew van de brouwerijen Het Brouwdok, Noarder Dragten, de Kleine Beer en De Kroon op Leeuwarden. Dat Klaverke bier met hun Weibok een nuttige toepassing vond voor een bijproduct van kaasproductie is helemaal mooi meegenomen.

Net als drie jaar geleden is Nederlands Nieuwe een wedstrijd die open staat voor professionele brouwerijen. Het bier mag niet eerder dan 1 januari 2020 op de markt zijn gebracht, want het moet wel ‘nieuw’ zijn. Een jury met bekenden uit de bierwereld zal de bieren beoordelen, zowel op kwaliteit als op originaliteit, balans en creativiteit. De winnaar wordt in de loop van 2021 bekend gemaakt.

Het winnende bier zal onder andere tijdelijk worden opgenomen in het assortiment van MITRA.De wedstrijd is losjes gebaseerd op de beweging Ny Nordisk Øl uit Scandinavië. Daar staat een moderne interpretatie van oude biertradities centraal.

De inschrijving voor de wedstrijd start op 1 februari, maar het nadenken over een recept kan nu al beginnen. Of het nu een Drents heidebier is, met lokale keien aan de kook gebracht, of een donkere gose met zeewier uit de Oosterschelde, alles is mogelijk. Misschien is het wel een weg terug naar het oudnederlandse Luiks, dat was, afhankelijk van de periode een wit speltbier of een bruin gerstebier. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.