Zestien jaar

Zestien jaar

[2010] Bijna zestien jaar. Zolang is Michel Ordeman al bezig met het verwezenlijken van zijn droom een brouwerij in Haarlem te stichten. Kinderen die geboren zijn toen het eerste Jopenbier het levenslicht zag, mogen inmiddels bijna bier drinken. Maar Jopen kan nog steeds niet brouwen in Haarlem. Daar gaat verandering in komen!

Na jaren van ambtelijk hordelopen, het vinden en kwijtraken van geschikte locaties en bergen financiële tegenvallers, is eindelijk een goede locatie gevonden. Het doorzettingsvermogen van Michel en zijn collega’s bij Jopen mag je rustig legendarisch noemen. Grijze haren heeft hij er inmiddels wel van gekregen.

Jopen zal zijn thuis vinden in de Jacobskerk aan de rand van Haarlem, in een gebied dat nieuw ontwikkeld wordt. Als enig oud gebouw staat de kerk tussen de oprukkende nieuwbouw. Het is een mooi contrast. Inmiddels is de kerk van binnen volledig gestript en is een begin met de herbouw gemaakt. Bijkomend voordeel is dat de omgeving er ook uitziet als een bouwput, dus veel overlast geeft het getimmer aan de brouwerij niet.

Afgelopen week vierde Jopen een nieuw hoogtepunt in zijn bouwwerkzaamheden. Figuurlijk dan, want de kerk heeft al meer dan 100 jaar een eigen dak, dus pannenbier zat er niet in. Het nieuwe hoogtepunt is letterlijk een dieptepunt: de eerste paal voor de nieuwe fundering werd geslagen. Een fundering die niet alleen het nieuwe interieur van het restaurant en de brouwerij moet dragen, maar ook de oude gevels van de kerk.

Jopen had al zijn buren uitgenodigd, betrokkenen bij de bouw en natuurlijk de nodige bierliefhebbers. Zij werden allen bij de deur van harte welkom geheten door Michel Ordeman en zijn bedrijfsleider Barry de Haan. Het is een gek gezicht. Van de kerk staan alleen de gevels nog, met glas in lood ramen – en het dak, met kieren. Verder is het een immense lege ruimte, een stoffige bouwput. In het midden staat een kleine heimachine, met daarnaast een tafel met JubelJoop tripel, prachtig geschonken in champagneflutes. Overal staan groepjes gasten te kletsen aan lange statafels.

Na een korte introductie vraagt Michel aan de gasten om de uitgedeelde oordoppen in de oren te stoppen. Dat ziet er nog gekker uit. Honderd gasten in een kale gestripte kerk, met een glas bier in de hand en oranje oordoppen in de oren. Brouwmeester Chris Wisse krijgt de eer de eerste paal te slaan. Ik verwacht een paar enorme klappen – pats boem – maar dat valt tegen. De heimachine begint te grommen, braakt witte wolken uit en trilt dan met bescheiden tikjes de funderingspaal de grond in. De volgende stap is gezet.

Overigens gaat dat pannenbier er toch komen. Het leien dak van de kerk is hard aan vervanging toe. Om vervanging te bekostigen brouwt Jopen een speciaal Leibier, een imperial stout met 10% alcohol. Jopen biedt twee 75 cl flessen Leibier samen met een origineel leitje van het dak aan voor € 100. Hiermee kunnen liefhebbers de restauratie van het dak steunen.

Jopen verwacht dat het café/restaurant/brouwerij in november open zal gaan. Dat is dan precies op de zestiende verjaardag van iedereen die geboren is op het moment dat de plannen voor Jopen vaste vorm kregen. De dag va het eerste legale biertje. Die verjaardag is niet mooier te vieren dan met een mooi glas Jopen bier.

Tags:
,
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.