Zwart lustrum voor de Smaak van Echt

Zwart lustrum voor de Smaak van Echt

[2014]  Deze maand heeft de Alliantie van Biertapperijen een wel heel bijzonder bier van de maand: Smaak van Echt 2014 Lustrumbier Schwarz. Dit lustrumbier is eenmalig gebrouwen en ontwikkeld door de samenwerking van vier brouwmeesters van vier regionale familiebrouwerijen in Nederland. Een collaboration brew gebaseerd op een brouwtraditie van meer dan 500 jaar.

Een lustrumbier, want exact vijf jaar geleden sloegen Alfa, Budels, Gulpener en Lindeboom de handen ineen om samen een bijzonder bierkratje te lanceren: De Smaak van Echt. In de beginjaren bestond Smaak van Echt uit vier eenmalig gebrouwen bieren. Bieren die zo in de smaak vielen dat ze de inspiratie vormden voor verschillende nieuwe bieren die de familiebrouwerijen Lindeboom, Gulpener, Budels en Alfa in de afgelopen jaren lanceerden. In 2010 won Smaak van Echt de Gouden Pint voor het beste bierinitiatief van Nederland.

Smaak van Echt smaakte naar meer. De brouwmeesters besloten de samenwerking op een nog hoge plan te brengen en samen een bier te brouwen met het beste dat de brouwerijen te bieden hebben: brouwgerst en hop van Gulpener, natuurzuiver water van Alfa, gist van Budel en gebrouwen in de koperen ketels van Lindeboom. Het bier werd op RTL4 uitgeroepen tot het beste bier van Nederland.

Het duurde ruim twee jaar voordat de brouwers het opnieuw eens werden welk bier de naam Smaak van Echt zou krijgen. Het is niet eenvoudig om vier eigenwijze brouwmeesters op één lijn te krijgen. Na lange discussies kozen de brouwers dit jaar voor een Schwarzbier, een ondergistend bier, donker en desondanks verrassend goed doordrinkbaar. Een biertype dat vooral in Tsjechië en Duitsland populair is, maar Nederland nog vrij onbekend. Maar dan wel een Schwarzbier met een eigen zomerse twist. Smaak van Echt Schwarz is gebrouwen met een vleugje anijs. Dit keer tekent de Budelse brouwerij voor het brouwen. Uitzonderlijk is dat het bier in open gistkuipen werd vergist.

Tijdens de lancering van het bier op 31 juli in Café het Centrum in Horst vergelijken we Smaak van Echt Schwarz met het bekendste commerciële voorbeeld: Köstrizer. In kleur is er niet zoveel verschil. Beide bieren zijn zwart. In de smaak lopen de bieren wel behoorlijk uiteen. Smaak van Echt heeft veel meer body, het is veel rijker in smaak – zonder log te zijn. Köstrizer is droger, maar ook waterig. Een prima dorstlesser met duidelijk bitters van de donkere mout, maar niet heel spannend. Een apart alternatief voor pils, maar niet iets om voor om te rijden. Smaak van Echt is dat wel. Het bier heeft een wat zwoele neus maar hoe ik ook snuffel, de anijs kom ik er niet in tegen. De smaak heeft iets lichts zoetigs, met op de achtergrond toch heel subtiel een hint van anijs. Gelukkig maar, want teveel anijs zou geen feest zijn. Nu brengt het net iets gekkigs in het bier. Een mooie bloemige bitter van de gebruikte Hallertauer Tradition en Saphir hop brengen het bier in balans. Wat zich ik – meer dan dat, want met 5,5% alcohol is het bier verrassend beter doordrinkbaar dan de donkere kleur suggereert. Als hapje serveerde Het Centrum er een toastje bij met champignon, ui en spek. Een heerlijke combinatie.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.