Als de lijsttrekker een bier is, welke dan?

Als de lijsttrekker een bier is, welke dan?

[2017] We leven in zowel in de politieke- als in de bierwereld in interessante tijden. Het lijkt steeds moeilijker om een goede keuze te maken. Ik twijfel en ben zeker niet de enige. Zes jaar geleden vergeleek ik de lijsttrekkers met een bier. Misschien helpt dat weer.

Laat ik beginnen bij de minister-president en lijsttrekker van de grootste partij, VVD. Mark Rutte is een allemansvriend, laat lachend alle problemen van zich afglijden, maar is onmiskenbaar succesvol met een kabinet dat de rit uitzit. Grootste, allemansvriend, succesvol, volgens mij past Heineken pils wel bij Mark. Hij is tenslotte leider van een brede volkspartij. Zijn vicepremier Lodewijk Asscher heeft het een stuk moeilijker. Zijn partij, de PvdA, zit in de verdrukking. Lodewijk moet flink zijn. En omdat hij Amsterdammer is, kies ik voor een Amsterdamse brouwerij. Lodewijk is ’t IJ Flink. Bij Geert Wilders van de PVV kan ik niet anders dan voor een Weizen gaan: blond bier met een flinke witte kuif. Laat ik voor een bier kiezen, dat net als Geert uit Limburg komt. Voor Geert Hertog Jan Weizener. Misschien geen oernederlands bier, maar wel met een duidelijke lokale twist. Alexander Pechtold van D’66 vind ik lastiger in bier uit te drukken. Laat ik beginnen met de partijnaam. Dubbel 6. Ik moet inderdaad een mooie donkere dubbel kiezen met bijna 6,6% alcohol. En omdat Alexander bestuurlijk overkomt, wordt dat de Gouverneur Dubbel. Sybrand Buma staat voor de grootste christelijke partij, CDA. Daar past een christelijk bier bij. En hoewel dit jaar een duidelijk Lutherjaar is, kies ik toch voor een trappist. La Trappe Isid’or lijkt me een toepasselijk. Ook een jubileumbier en als Sybrand het goed doet, zou hij zomaar het goudhaantje van deze verkiezingen worden, de sleutel van de formatie. Bij de vriendelijke Emile Roemer van de SP kies ik voor een goed toegankelijke pils van de Lidl: Grafenwalder. De eerste associatie bij Jesse Klaver van GroenLinks is een mooi biologisch bier. Milieu staat bij hem immers hoog in het vaandel. Maar ik kies voor een andere richting. Een bier van de Witte Klavervier. En omdat Jesse het kuitenbijtertje van de campagne is, maken we daar Witte Klavervier Kuit van. Gert Jan Segers van de ChristenUnie moet wel een alcoholvrij bier zijn. Met bier heeft de partij weinig op. Misschien kies ik zelfs voor een Radler, de Grolsch Radler 0.0 met groene thee bijvoorbeeld. Bij de SGP denk ik eerder aan jenever dan aan bier, ik weet ook niet waarom. Als ik dan toch voor een bier moet kiezen, dan eentje uit het hartland van de SGP. Brouwerij het Hert uit Putten brouwt een dorpsleven. Dat lijkt me uitstekend passen bij deze man die je zeker niet van Randstedelijke tendensen kan betichten. Bij Henk Krol van 50+ denk ik aan een bier op jaren. Bijvoorbeeld een geuze van twintig jaar oud. Maar kies ik voor een Nederlands bier, dan kan het niet anders dan Mannenliefde van brouwerij Oedipus uit Amsterdam zijn.

Als ik mijn blog van zes jaar geleden teruglees besef ik me hoeveel er veranderd is. De keuze uit Nederlandse bieren is enorm toegenomen en ook het aantal partijen is behoorlijk uitgedijd. Gelukkig blijken er ook nog vaste waarden te zijn in dit geweld.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.