Asheville

Asheville

[2018] Het bergstadje Asheville, in het uiterste westen van de staat North Carolina afficheert zich graag als ‘Beer City, USA’. En hoewel er meer plaatsen aanspraak maken op die titel, doet Asheville dat niet zonder reden. Op zo’n tachtigduizend inwoners zijn er ruim dertig brouwerijen en een kleine mouterij. Dat is één brouwerij op 2.500 inwoners! Daarmee heeft Asheville een van de hoogste brouwerijdichtheden van het land.

Ooit, zo’n dikke dertig jaar geleden, ging ik er, na de middelbare school, een jaar naar college. Het was midden jaren tachtig en van het bierwalhalla dat Asheville nu is, kon ik alleen maar dromen. Coors was het spannendste bier dat ik kon vinden. De gouden blikjes uit Golden, Colorado, waren pas sinds kort in het oosten van de VS te krijgen. Nog mooier waren de witte glazen exportflessen met een groene aluminium hals van Brand uit Nederland, toen nog een onafhankelijke familiebrouwerij. Zo’n fles kon ik me alleen op hoogtijdagen veroorloven. Inmiddels is Brand onderdeel van Heineken en exporteert niet meer. Het experimenteert des te meer, maar dat is een ander verhaal.

Pas tien jaar nadat mijn voetstappen verstorven waren, werd de eerste brouwer in Asheville actief. Inmiddels hebben brouwerijen uit Colorado en Californië ontdekt dat Asheville een perfecte plaats is om bier te brouwen. New Belgium, Oscar Blues en Sierra Nevada kozen alle drie deze omgeving uit om dichter in de buurt van de consumenten aan de oostkust te kunnen brouwen. Wicked Weed wist in korte tijd zo’n naam voor zich op te bouwen dat het inmiddels is overgenomen door AB-InBev. De brouwerij heeft nog steeds twee proeflokalen in de stad. Een waar ook IPA’s, Pale Ales en Stouts worden getapt en het Funkatorium, waar alleen maar zure bieren van bijzondere vergisting op de kaart staan. Het Funkatorium ligt aan de South Slope, een buurt waar een jaar of vijf geleden niemand durfde te vertoeven, maar waar je inmiddels op iedere straathoek een brouwerij kunt vinden. Vrijwel iedere brouwerij heeft z’n eigen proeflokaal met beergarden, waar jong en oud zich tegoed doen aan een rijke variëteit aan bieren, natuurlijk IPA’s en sours, maar ook bijvoorbeeld een peanutbutter-jelly-sandwich bier bij Catawba. Een stuk lekkerder dan de naam doet verwachten. Burial beviel me buitengewoon goed en ook Zillicoah in Woodfin maakt schitterende bieren. Brew-Ed biedt informatieve wandeltochten langs verschillende brouwerijen. Ook de eerste schreeuwende bierfiets is al gesignaleerd. Maar de origineelste brouwerijentocht maak je in een opblaasboot terwijl je langzaam de French Broad River afdrijft en onderweg bij verschillende brouwerijen aanlegt.

Om drankgelag tegen te gaan heeft de staat Carolina een hele vreemde wet aangenomen. Je mag alleen voor één persoon bier bestellen. Een rondje geven is er niet bij. Maar behalve dat is Asheville inderdaad een prachtige bierbestemming geworden, met meer dan genoeg goede restaurants om de honger te stillen. Dat is nog eens wat anders dan die blikjes Busch, of Natural bij een kleffe hamburger van vroeger.

Is alles dan tegenwoordig beter? Nee hoor. De leeftijd waarop je bier mag drinken is in die dikke dertig jaar verhoogd van negentien naar eenentwintig jaar. Het college waar ik naar toe ging, is drooggelegd. Het zou me een kwelling zijn geweest om een heel jaar zo dicht op heerlijk bier te moeten zitten en er geen druppel van te mogen drinken.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.